Kjøpesenter ribbet og satt på tvangssalg

Da Magne Modalsli kjøpte Notodden kjøpesenter, hadde det huset post, Coop og tingrett. Etter rivingsarbeid, branntilløp og innbrudd, tvangsselges senteret for 9 millioner.

MISLYKKET RAID: Magne Modalsli startet et raid av kjøpesentre i distriktene, der planen var å pusse opp innvendig. Det lånefinansierte raidet stoppet opp, og nå tvangsselges Notodden kjøpesenter. Bildet viser Modalsli og tre av de fire eiendommene som inngår i senteret. Foto: Jarle Pedersen
Næringseiendom

– Jeg jobbet som dommer i dette bygget da tingretten holdt til her i 2005, sier advokat Ingeborg Fogt Bergby.

– Det er ikke så lenge siden det var et fint og oppegående bygg, legger hun til.

Nå står hun for tvangssalget av Notodden kjøpesenter, en eiendom på 8.400 kvadratmeter midt i Notodden sentrum. Konkursgjenganger Magne Modalsli kjøpte eiendommen i 2008 som et ledd i et mislykket forsøk på å raide og oppgradere små kjøpesentre i Distrikt-Norge.

NÅ: Fasaden til Notodden kjøpesenter er fortsatt noenlunde intakt etter arbeider med tak, vinduer og maling, men innvendig skjuler det seg et spøkelseshus. Foto: -

Senteret på Notodden har stått så godt som tomt i flere år etter at omfattende rivingsarbeider stoppet opp – angivelig som følge av pengemangel.

Nå har de ribbet bygget for kobber og annet av verdier for å få betalt. Bygget fremstår totalt ødelagt
Jan Reine, långiver

Stillstand i 5-6 år

– Etter rivingsarbeidene har det vært stillstand de seneste 5-6 årene. Det fremstår kun som et skall, sier Helge Bakken, som fører tilsyn etter å ha jobbet en mannsalder i den eneste gjenværende leietageren i bygget, Telenor.

RØNNE: Notodden kjøpesenter fremstår ribbet innvendig, og sliter med hærverk, innbrudd og branntilløp. Foto: Advokatene Notodden

Han forteller at Modalsli fikk skiftet vinduer og tak med støtte fra Enova. I tillegg er fasaden malt. Men arbeiderne har slitt med å få betaling.

Planen var å bygge det om til boliger og næring
Helge Bakken, fungerende vaktmester

– Nå har de ribbet bygget for kobber og annet av verdier for å få betalt. Bygget fremstår totalt ødelagt, sier Jan Reine, som lånte inn penger til selskapet og nå har begjært bygget tvangssolgt sammen med Notodden kommune og Hyggen Eiendom, en annen långiver.

– Innbruddet skjedde sist uke. Det ble skåret av kobberrør til vann samt tatt kobberskjøter fra sikringsskap. Det har også vært hærverk, og eiendommen fremstår som lite hyggelig. Det er et tomt skall, sier Ingeborg Fogt Bergby.

Pålagt sikring

Notodden Kjøpesenterutvikling står som eier av eiendommen, et selskap opprettet i 2008 med Magne Modalsli som styreleder, og Modalslis selskap Bysenter Invest 1 som eier.

– Planen var å bygge det om til boliger og næring, forteller Helge Bakken.

Med tvangssalget følger et planinitiativ fra Modalsli fra januar 2018 om leiligheter på toppen og næring under.

Like før hadde kommunen vært på Modalsli med pålegg om umiddelbar sikring av bygget etter å ha avdekket at uvedkommende hadde brutt seg inn i underetasjen med tilgang til bygningsavfall. Det hadde også vært brannstiftelse på eiendommen.

Lite skal imidlertid være gjort før Bergby fikk oppdrag om tvangssalg i slutten av mars i år, hvorpå hun tilkalte lokal takstmann.

– Vanskelig å se verdi

– Takstmannen mente det er vanskelig å se noen verdi som følge av standarden på bygget, selv om arealet er stort og det har en fin beliggenhet, sier Bergby.

Senteret består av totalt fire bygg – et helt kvartal, bygget mellom 1958 og 1977.

Bergby forteller at hun hadde en grei dialog med eier i starten.

– Men i den senere tid har det vært vanskelig å få kontakt, sier Bergby.

Modalsli besvarte heller ikke Finansavisens henvendelser torsdag.