Restauranter rykker inn i tomme butikklokaler

Tomme butikklokaler i Oslo sentrum fylles opp av restauranter. - De siste 12 månedene har vi kanskje fått forespørsel om å åpne 15-20 nye steder, sier Kim Søyland i byOSLO.

BYTTES UT: Pizzakjeden Olivia overtar tidligere butikklokaler på Egertorget i Oslo Foto: Jone Frafjord
Næringseiendom

Stadig flere serveringssteder slår opp dørene i Oslo, bare i løpet av de siste tre årene har Oslo kommune gitt ut over 300 nye serveringsbevillinger. Også antall skjenkebevillinger stiger. Mange av disse nye barene og restaurantene har rykket inn populære handlegater og områdene rundt. 

For mens handelsaktører, og da særlig innen motesegmentet, melder om nedgang, har omsetningen steget for serveringsbransjen. Dermed har tomme butikklokaler blitt fylt opp av spise- og drikkesteder.

– At butikker på gateplan byttes ut med serveringssteder er en gjennomgående trend vi ser overalt. Det er i hovedsak fordi unge mennesker i større grad enn før går ut og spiser flere ganger i uken. I tillegg er interessen for mat blitt større, sier eiendomsinvestor Carl Erik Krefting i Carucel.

Proffere bakmenn

Krefting, som tidligere eide mange butikklokaler rundt Egertorget og Karl Johan gjennom Søylen Eiendom, satser nå for fullt på gateplan i Bjørvika. Der har han kjøpt 40.000 kvadratmeter, fordelt på 150 lokaler.

 Når hele Bjørvika-området er ferdig utbygget vil det være flere serveringssteder enn butikker. Norge har egentlig ligget litt etter denne trenden, og ligger fremdeles lavere med hensyn til antall serveringssteder enn i mange andre europeiske land, mener han.

 Er årsaken til endringen at butikker sliter eller at flere spiser oftere på restaurant?

– Det er en kombinasjon. Det er en realitet at handelsbransjen sliter med marginer, samtidig som restaurantbransjen blomstrer. Dessuten er de som står bak serveringsstedene blitt mer profesjonelle, i motsetning til for 10-15 år siden da det var mye rart i bransjen. Dermed er det mer interessant for gårdeiere å leie ut til serveringssteder enn tidligere, forklarer investoren.

Blant serveringsstedene som skal inn i Bjørvika er pizzakjeden Villa Paradiso, som siden starten på Grünerløkka for 15 år siden har åpnet flere restauranter i Oslo samt i Fredrikstad. Pizzakonkurrenten Olivia og tapaskjeden Delicatessen har også etablert seg med filialer i travle områder, det samme gjelder konsepter eid av Fursetgruppen og Dilla Holding.

Denne høsten skal Olivia åpne en ny restaurant på hjørnet av Egertorget, tilknyttet kjøpesenteret Eger. I disse lokalene har flere ulike butikker forsøkt seg tidligere, uten hell.

Har nådd toppen?

En som merker endringen i bybildet er Kim Søyland i byOSLO, som blant annet står bak Stratos, Justisen og Bygdøy Allé 3.

– Vi får flere henvendelser fra gårdeiere og utbyggere enn før, og dette gjelder hele serveringsbransjen. De siste 12 månedene har vi kanskje fått forespørsel om å åpne 15-20 nye steder. Det positive er at dette gir langt flere muligheter, men samtidig frykter vi en overetablering, sier Søyland.

Han og kompanjongen Jama Awaleh har dog ikke et kjedekonsept som de ønsker å rulle ut i de ledige lokalene som tilbys.

– Det er ikke en del av vår idé. Vi vil ikke kjøre for eksempel Justisen i hele Norge, men ser an de ulike områdene med hensyn til hva som kan fungere der. Vi ser etter multibrukslokaler, der vi kan ha arrangementer, bardrift og nattaktivitet. Akkurat nå jobber vi med et nytt konsept som skal åpne i slutten av 2020 eller begynnelsen av 2021, forteller Søyland.

Adm. direktør Bjørn Næss deler bekymringen for overetablering.

– De seneste årene har det vært en sterkere vekst innen servering enn handel, og da er det forståelig at gårdeiere ønsker å prøve seg med bransjer som har større vekst. For selv om handelen i Oslo fremdeles gå bra, har serveringsbransjen hatt en sterkere økning, sier han.

– Men det når jo et metningspunkt en eller annen gang, der takten for nyetableringer går ned. Vi ser allerede at det er i ferd med å roe seg i Oslo, og at de nasjonale aktørene vil begynne å se mot andre byer, forteller Næss.

carl erik krefting
carucel holding
bjørvika
søylen eiendom
Oslo
handel
butikker
restaurant
byoslo
Kim Søyland
oslo handelsstands forening
bjørn næss
Nyheter
Næringseiendom