Schage Eiendom gjør Baltikums største kontorsalg verdt 1,6 milliarder

Da eiendomsmarkedet i Baltikum var dødt etter finanskrisen, og mange hadde rømt, bestemte Egil Svoren sammen med Bjørn og Knut Schage seg for å satse stort. 

SATSET OG VANT: Schage Eiendom bygget Quadrum Business City i Vilnius da de fleste andre eiendomsaktører rømte Baltikum. Nå selger de med 370 millioner kroner i gevinst. Foto: Schage Eiendom

Schage Eiendom selger kontorkomplekset Quadrum Business City i Litauens hovedstad Vilnius til tyske DEKA Immobilien. Bygget er på 74.000 kvadratmeter, hvorav 44.000 kvadratmeter er kontorer. Prislappen er 1,6 milliarder kroner, hvorav hele 370 millioner kroner er ren gevinst.

Vi bestemte oss for å slutte med småprosjekter og satse stort
Egil Svoren, Schage Eiendom

Nå står Schage klar med ytterligere to prosjekter på tilsammen 80.000 kvadratmeter som de vil bygge og selge. De løpende leieinntektene vil de imidlertid nå bygge opp i Oslo.

– Vi så merverdi

VIL INVESTERE: Egil Svoren, adm. direktør i Schage Eiendom, står klar til å erstatte 90 millioner i årlige leieinntekter fra Vilnius med tilsvarende inntekter i Oslo. Foto: Schage Eiendom

– I 2010 gjorde vi en strategivurdering der vi bestemte oss for å slutte med småprosjekter og satse stort. Vi kjøpte opp alle andelene i en tomt, fikk regulert bygging av 74.000 kvadratmeter og igangsatte en arkitektkonkurranse, sier Egil Svoren.

Byggingen startet i 2013 med kun én leietager, DNB. I 2016 sto første byggetrinn ferdig – totalt 64.000 kvadratmeter.

Det handler hovedsakelig om kontorer, men med restauranter og trening slik man har i moderne kontorbygg, samt barnehage.

– Vi så mulighet for en merverdi, og bestemte oss i 2018 for å bygge de siste 10.000 kvadratmeterne, hvilket vil være ferdig i november i år, sier Svoren.

Vi har to eiendommer i Baltikum der hvor vi kan bygge henholdsvis 20.000 og 60.000 kvadratmeter med tanke på salg
Egil Svoren, Schage Eiendom

Frigjør 500 millioner

– Salget frigjør 500 millioner kroner for Schage. Nå ønsker vi å investere i Oslo, sier Svoren, som kan bokføre en regnskapsmessig gevinst på 370 millioner kroner fra salget.

Men de forlater ikke Baltikum av den grunn.

– Vi vil ha fokus på prosjektutvikling, og vi har to eiendommer i Baltikum der hvor vi kan bygge henholdsvis 20.000 og 60.000 kvadratmeter med tanke på salg, sier Svoren.

– De store, løpende kontantstrømmene ønsker vi imidlertid å ha i Oslo, slik at vi kan hente ut synergier.

MER I GJÆRE: Etter salget av Quadrum Business City på tilsammen 74.000 kvadratmeter har Schage Eiendom fortsatt to prosjekter på henholdsvis 20.000 og 60.000 kvadratmeter. Foto: Schage Eiendom

Quadrum innbragte 90 millioner kroner i årlige leieinntekter, hvilket Schage har til hensikt å erstatte med tilsvarende inntekter i Oslo.

Da har de en stor jobb å gjøre, for mens tilsvarende sentrumseiendom yielder 3,75 prosent i Oslo, solgte Schagene til en yield på 5,7 prosent.

Alene i Baltikum

– Vi har kunnet jobbe uforstyrret i Vilnius ettersom mange andre aktører gikk ut etter finanskrisen. Det har ikke vært den samme konkurransen som i Oslo, der alle fra hele verden vil inn, sier Svoren.

– Men det kommer til å bli yield-kontraksjon også i Baltikum når de blir en stadig mer integrert del av Europa, sier finansdirektør Gert Tonning i Schage Eiendom.

Schage Eiendom har både nærings- og boligprosjekter i Oslo-området – både på Slemmestad, Skøyen og Stortorvet. I tillegg selges det fritidsboliger i Myrkdalen. Årlig selger de 100 boliger, hvilket innbringer rundt 400 millioner kroner.

– Vi utelukker ikke mer satsing på bolig i Oslo, sier Svoren.

Schage Eiendom eies 50/50 av Bjørn og Knut Schage med familier gjennom respektive holding­selskaper. Brødrene er ute av Møllergruppen etter at familie­imperiet ble delt i 2003.