– Kan få kjøpt hva du vil

– Jeg har inntrykk av at du kan få kjøpt hva du vil hvis du ser bort fra Olav Thons sentre, sier Scala Eiendom-sjef Hans Jørgen Mørland.

STORT TILBUD, FÅ KJØPERE: – Det er ikke mange transaksjoner. Det betyr enten at det er få kjøpere, lite kapital som vurderer kjøpesentermarkedet, eller at kjøper og selgers prisforventninger ikke møtes, sier Scala Eiendom-sjef Hans Jørgen Mørland (t.h.). Her sammen med adm. direktør Egil Svoren i Schage Eiendom etter fusjonen i juni 2018. Foto: Kaare Martin Granerud
Næringseiendom

– Det er kjøpers marked. Det er mange kjøpesentre til salgs, sier adm. direktør i kjøpesenterkjeden Scala Eiendom, Hans Jørgen Mørland.

– Men det er ikke mange transaksjoner. Det betyr enten at det er få kjøpere, lite kapital som vurderer kjøpesentermarkedet, eller at kjøper og selgers prisforventninger ikke møtes, sier han.

– Ingen panikkstemning 

Scala Eiendom har 20 kjøpesentre etter å ha kjøpt ett i løpet av året, CC Drammen. Selskapet har spesialisert seg på kjøpesentre som er nummer 1 i lokalmarkedene, altså ikke shoppingmaskiner som Oslo City, Sandvika Storsenter og Strømmen Storsenter.

 Det er ingen panikkstemning, men det blir spennende å se prisutviklingen på sentre. Jeg har inntrykk av at en del ikke får solgt til den prisen de vil ha, så beholder de senteret heller selv og gjør noen grep, sier Mørland.

Scala Eiendom

  • Et resultat av fusjonen mellom Salto Eiendom og Scala Retail Property i midten av juni i 2018.
  • Begge selskapene eide ti kjøpesentre, og har solgt ett og kjøpt ett etter fusjonen.
  • Har totalt 320.000 kvadratmeter eiendomsmasse fordelt på handel (250.000), kontor (26.000), lager (14.000), helserelaterte leietagere (10.000), servering (10.000) og annet (bibliotek, bilvask, utleieboliger, etc. 10.000).
  • Scala eies av NorgesGruppen (42 %), Fredriksborg (34 %) og Schage Eiendom (24 %).
  • Samlet omsetning i kjøpesentrene endte i fjor på 8,45 milliarder kroner, opp 2,7 prosent. Leieinntektene utgjorde 446 millioner kroner, en vekst på 4,2 prosent.

Krever mer av eiere

Mye har vært sagt og skrevet om kjøpesentrenes endetidstegn, men Scala-sjefen er mer optimistisk enn som så.

Selskapet økte omsetningen i senterne med 2,7 prosent i fjor – til 8,45 milliarder kroner i 2019.

– Dette var på likt areal. CC Drammen er tatt inn i beregningsgrunnlaget for 2018 og 2019, sier han.

Et av de første spørsmålene vi har begynt å få i bankbesøk er: «Er det noen fremtid i handel?»
Hans Jørgen Mørland

En tredel av omsetningen i kjeden stammer fra dagligvarebutikker, pol og annen handel.

– Legger du til helse og servering, er du på rundt halvparten. Vi har en lavere andel tekstil enn mange andre kjøpesentre. Vi merker at det er andre tider, men det er ingen krise, sier Mørland.

Men det krever mer oppmerksomhet fra eiere og administrasjonen, spesielt som bankkunde.

– Du må bruke mer tid med bankene, og forklare hvert enkelt case. Et av de første spørsmålene vi har begynt å få i bankbesøk er: «Er det noen fremtid i handel?». De har også lest avisen og fått med seg konkursene, så har du ikke riktig bankforbindelse, er det vanskeligere å få finansiering, sier han.

I tillegg er tiden da et tomt butikklokale fikk en kø av interesserte leietagere utenfor inngangsdøren forbi.

– Du kan ikke sitte med hendene i fanget. Det blir mer helse og mer servering – du må bli kjent med nye leietagere, og du må gjøre jobben selv. Du kan ikke sette bort jobben til en megler, du må gjøre den selv, sier han.

Forventer leieinntektsvekst

Han er optimistisk for sitt eget selskap. Leieinntektene økte fra 428 millioner i 2018 til 446 millioner i fjor, en oppgang på 4,2 prosent. Prognosen for 2020 er 460 millioner, opp 3,2 prosent. Selskapet eier 20 sentre med 320.000 kvadratmeter areal. Av dette er 250.000 butikkrelatert, 26.000 kvadratmeter er kontorlokaler, 14.000 er lager, mest resten er fordelt på helseleietagere, servering og annet.

– Vi forventer en del ombygging fra butikker til servering og helse. I tillegg blir en del kontorlokaler gjort om til treningssentre og helserelaterte arealer, sier han.