Pandox-aksjonærene har kapitulert

Christian Ringnes' og Sundt-søsknenes hotellselskap, Pandox, har falt fra 42 milliarder til under 10 milliarder på fire dramatiske uker. Simen Mortensen roper: Kjøp!

SER RØDT: Christian Ringnes har måttet se Pandox-kursen falle 77 prosent på fire uker. Verdier for over 8 milliarder er forsvunnet fra Eiendomsspar som følge av Pandox-kursfallet fra 226 til 52 kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Næringseiendom

Christian Ringnes-eide Eiendomsspar har tapt 8 milliarder kroner på hotelleiendomsselskapet Pandox bare siden 20. februar. Det samme har søsknene Christian og Helene Sundt gjort.

De to eierne sitter med henholdsvis 25,8 prosent og 25 prosent av aksjene i selskapet. På børsen i Sverige har kursen stupt etter at coronakrisen har veltet inn over reiselivsbransjen. Aksjen har falt fra 226 kroner til 53 kroner. Verdiene er ned fra 42 milliarder til bare 10.

Markedet har kapitulert. Men markedet undervurder Pandox' finansiell styrke
Simen Mortensen, DNB

Taus Ringnes

Christian Ringnes vil ikke engang forsøke seg på å forklare børskrakket overfor Finansavisen.

«Pandox er børsnotert, så det må du snakke med dem om», er det eneste han svarer via SMS.

Eiendomsanalytiker Simen Mortensen i DNB står friere.

– Markedet har kapitulert. Men markedet undervurder Pandox' finansiell styrke. Vi anbefaler kjøp på dagens nivå, sier han.

Hvordan en eiendomsaksje kan falle så dramatisk på så kort tid kan han likevel forklare.

– Det er en hotellaksje. Vi trakk ned vårt inntjeningsanslag med 50 prosent for en uke siden slik at de ligger på et nivå tett oppunder minimumsleien. Tirsdag varslet selskapet at driftsresultatet må tas ned med 15 til 20 prosent, sier Mortensen.

Hvis Stordalen nekter å betale hotelleie kan Pandox selv overta driften
Simen Mortensen, DNB

– Pandox er kjøpsverdig

Han mener imidlertid selskapet har store muskler likevel.

– Men Pandox har 4,5 milliarder i finansielle reserver og uutnyttede kredittfasiliteter. Dertil kommer minimumsleie på to milliarder. Selv om du tar alle kostnadene i 2019 på 3,2 mrd kroner vil selskapet i verste fall tape én milliard kroner. Men vi tror de vil kunne kutte kostnader gjennom permitteringer, så vi tror på positiv kontantstrøm.

– Alt handler om hvor fort hotellmarkedet kommer tilbake. 2020 er avskrevet når det gjelder utbytte, og vi tror heller ikke på utbytte neste år. Men med fundamental verdsettelse er Pandox kjøpsverdig nå, sier Mortensen.

SIER KJØP: Simen Mortensen i DNB mener aksjemarkedet har feiltolket Pandox' behov for egenkapital og mener selskapet har muskler til å stå gjennom krisen. Han anbefaler kjøp av aksjen. Foto: Eivind Yggeseth

Det kraftig aksjefallet tror han skyldes at markedet har misforstått Pandox' børsmelding i retning av at selskapet behøver egenkapital. Det tror ikke Mortensen.

– Jeg mener de ikke trenger tilførsel av egenkapital. Dessuten har de banklån og er ikke avhengig av obligasjonslån slik andre er. Likevel faller Pandox mer enn hotelloperatører i Europa. Det er overdrevet.

Kan overta for Stordalen

– Hva hvis Petter Stordalen ikke vil betale minimumsleien?

– Pandox kan vente lenge. Hvis Stordalen nekter å betale hotelleie kan Pandox selv overta driften, selv om de egentlig ikke ønsker det. Til tross for at de har finansielle muskler langt utover hotelloperatørene vil de nok være fleksible, slik Thon er. De ønsker lange relasjoner med Choice og Scandic, sier Mortensen.

Mortensen legger til at Pandox' egen hotelldrift vil bli gjenstand for nedbemanning som følge av krisen.

– Vi tolker det dit hen at de vil få ned kostnadene, og klare å komme gjennom dette, sier han.

Ved børsslutt onsdag ettermiddag var Pandox-kursen falt til 50,70 på Stockholmsbørsen. Det priset hotelleiendomsselskapet til usle 9,3 milliarder kroner.

pandox
christian ringnes
eiendomsspar
simen mortensen
Nyheter
Næringseiendom
Børs