– Jeg tror jeg kan få til flere politiske gjennomslag

Hun ble beskyldt for løgn og ansvarsfraskrivelse i Oslo kommune. Nå skal hun lede private eiendomsaktører gjennom krisetid og konflikter. 

FRA RÅDHUSET TIL EIENDOM: 1. juli begynner tidligere byråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), som adm. direktør i Norsk Eiendom.  Foto: Stian Lysberg Solum
Næringseiendom

– Det er utfordrende, men det trigger meg ekstra å ta over akkurat nå i coronakrisen.

Det sier Tone Tellevik Dahl (50), tidligere nestleder i byutviklingskomiteen i Oslo bystyre og byråd for eldre, helse og arbeid, og oppvekst og kunnskap i kommunen. Til sommeren tar hun over som adm. direktør i Norsk Eiendom etter Thor Olaf Askjer som har sittet som leder i over ti år.  

– Jeg så stillingen bli lyst ut og den traff meg. Det blir spennende å få jobbe i den bransjen jeg har holdt på med lengst i politikken, byutvikling, sier Tellevik Dahl.

Norsk Eiendom er en bransjeforening for private eiendomsaktører i Norge med over 200 medlemmer. I det siste har foreningen vært svært opptatt av kompensasjonsordningen til leietakere som rammes av omsetningsfall i coronakrisen. 

Fra konflikt til konflikt 

Det stormet rundt Tellevik Dahl da hun var byråd. Fra desember 2018 til lokalvalget i 2019 satt hun som helsebyråd og det ble avdekket titusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven i hennes underliggende etater, i perioden 2013-2019. 

– Jeg synes hele byrådsperioden var kjempespennende. Jeg kunne ikke forhindre at enkeltmennesker gjorde noe galt, men var uansett ansvarlig for alt som skjedde på godt og vondt. 

Tellevik Dahl fikk også kritikk av kommunerevisjonen for dårlig kontroll, sammen med miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).

– Jeg jobbet mye for å få bedre struktur og rutiner som jeg tror de nyter godt av nå, sier Tellevik Dahl. 

 Du ble kritisert for skyve ansvaret fra deg?

 – Det må være mulig å forklare hvor ansvaret ligger, uavhengig av hvem som trådte feil. Men det endelige ansvaret var uansett mitt, sier hun. 

– Det er ikke ukjent med brudd på arbeidsmiljøloven blant aktører i eiendomsbransjen heller, hva vil du gjøre med dette? 

– Det er noe jeg jeg må sette meg inn i. Overfor egne medlemmer jobber vi med kompetanseheving for eksempel ved å ha seminar om kontraktskrav om seriøsitet, sier den påtroppende direktøren. 

Den tidligere helsebyråden ble også beskyldt for løgn om hva hun visste og ikke om en arbeidsrettssak som Oslo kommune tapte. Saken handlet om en barnehageansatt som Oslo kommune ikke vil gi fast jobb, selv om hun hadde krav på dette. 

AVTROPPENDE: Thor Olaf Askjer, Adm. direktør i Norsk Eiendom. Foto: Eivind Yggeseth

Tar over gårdeierkonflikten 

Storme skal det nok også gjøre når hun tar over roret i Norsk Eiendom 1. juli. Bransjen rammes hardt av coronakrisen og gårdeiere og forretninger har vært i krig med hverandre om husleieforpliktelser. Gårdeiere har også rast mot andre gårdeiere som ikke har villet redusere husleie for sine leietagere. 

– Hvordan blir det å ta over denne konflikten? 

– Ingen er tjent med at alle går til grunne. Alle må gi litt og det kommer til å gjøre vondt. Jeg håper krisepakken som dekker faste kostnader gjør samtaleklimaet bedre. Jeg tror alle har sett at vi ikke kommer videre med å drive pekefinger-leken, sier Tellevik Dahl. 

Tror på flere gjennomslag 

Mens Tellevik Dahl var politiker var hun i permisjon fra sin stilling ved Universitetet i Oslo. I januar ble det kjent at hun returnerte hit som seniorrådgiver.

– Det ble en kort retur? 

– Jeg var i permisjon i 12 år og var ærlig på at jeg også ville søke på andre ting, da jeg returnerte nå. Jobben i Norsk Eiendom ble for spennende å takke nei til.

 –Hvordan vil du bruke din bakgrunn som politiker nå? 

– Jeg har god kunnskap om politiske prosesser og vil gi medlemmene innsikt i dette. Jeg tror jeg oppfattes som en tydelig person, som vet hvordan jeg kan få gjennomslag, sier Tellevik Dahl.

norsk eiendom