<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Butikker avstår fra husleierabatt

– Vi ser nå at flere forretninger takker nei til husleierabatt, fordi det ikke lønner seg, sier Norsk Eiendom.

Publisert 4. mai 2020
Oppdatert 6. mai 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 664 ord
KREVER ENDRINGER: Adm. direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer, vil ha en ny kontantstøtteordning. Foto: Eivind Yggeseth

– Vår tilbakemelding til regjeringen er tydelig. Vi vil gjerne sammen finne en løsning som gjør at butikkene ikke taper på at gårdeier bidrar, sier adm. direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer.

Kontantstøtteordningen som skulle skape et spleiselag mellom gårdeiere, staten og forretninger, har ikke helt fungert som først tenkt. De fleste gårdeiere avventer nå husleiereduksjon, etter at staten kom på banen.

I Finansavisen mandag etterlyste daglig leder i moteforretningen Follestad, William Follestad, mer handling fra regjeringen og et statlig pålegg om nivå på husleierabatt fra gårdeierne.

«Vi opplever at mange lener seg på kontantstøtteordningen og tror med det at alt er i orden», sa Follestad.

Mener staten tar for mye

Kontantstøtteordningen er lagt opp slik at butikkene kommer best ut om både staten og gårdeier bidrar, men ved 70 prosents omsetningsfall eller mer, så kan over halvparten og opptil 90 prosent av gårdeiers bidrag ende opp i statskassen. Sammenlignet med hva staten gir alene.

– Derfor ser vi at betalingsutsettelse blir hyppigere brukt fra gårdeierne. En løsning kan være at staten gir støtte ut i fra ordinær husleie først, og at gårdeiere deretter gir leiereduksjon. På den måten vil butikkene komme bedre ut av en støtteordning, sier Askjer.

– Mangler incentiv

Bransjeorganisasjonen Norsk Eiendom hevder at butikker har avstått fra husleiereduksjon, for at gårdeiere heller skal «spare» støtten til staten trekker seg ut og ikke tar andeler av den.

– Vi ser nå at flere forretninger avstår fra husleiereduksjon fordi de kommer bedre ut ved å søke støtte fra staten basert på ordinær husleie og heller får rabatt når ordningen opphører, sier Askjer.

GÅRDEIER STØTTER STATEN: Adm. direktør i Voice Norge, Johnny Ottesen. Foto: Voice Norge

Han har ikke fått butikkene til å stå frem, men Voice Norge, som står bak Match, Vic og Boys of Europe, bekrefter at ordningen slår feil ut.

– Det reelle bidraget fra gårdeier blir lite når staten i vårt tilfelle tar mer enn halvparten av husleierabatten. Slik kontantstøtteordningen fungerer nå, bidrar gårdeier først og fremst med å finansiere ordningen, sier adm. direktør Johnny Ottesen.

Han viser til følgende eksempel:

EKSEMPEL KONTANTSTØTTEORDNINGEN  

Selskap (uten støtte fra gårdeier) Mars
Uunngåelige faste kostnader 1.000.000
Egenandel 10.000
Omsetningsfall i mars 70%
Kompensasjonssats 80%
Kompensasjon 550.000
Selskap (med støtte gårdeier) Mars
Uungåelige faste kostnader 1.000.000
Støtte fra gårdeier 100.000
Justert grunnlag uungåelige faste kostnader 900.000
Egenandel 10.000
Omsetningsfall i mars 70%
Kompensasjonssats  70/80
Total støtte med støtte fra gårdeier  494.000
Netto bidrag fra gårdeier etter avkorting  44.000
Andel av gårdeiers bidrag som går til staten 56%

En bedrift som ikke er pålagt å stenge får maksimalt 80 prosent dekning av faste uunngåelige kostnader hvis omsetningen har falt 100 prosent. I dette eksempelet har omsetningen falt 70 prosent og kompensasjonsatsen blir 70 av 80 prosent, og gårdeiers bidrag trekkes fra beregningsgrunnlaget. Fra april måned er egenandelen nedjustert til 5.000 kroner. 

– Vi mener regjeringen må se på innretningen, slik at det faktisk er et incentiv for utleiere å bidra til dugnaden. Det beste hadde vært om bidrag fra gårdeiere ble holdt utenfor, ved at deres støtte kom i tillegg til den statlige støtten, og ikke hadde innvirkning på den. På den måten vil vi øke sannsynligheten for unngå unødvendige konkurser, sier Ottesen.

Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom mener gårdeiers bidrag må premieres mer. 

– Det er særlig detaljhandelen som sliter, og gårdeierne vil gjerne bidra. I mange tilfeller er det behov for fullstendig husleiefritak. Dersom gårdeier gir husleiefritak, får ikke butikken noe husleietilskudd fra staten. I stedet for et spleiselag, blir statens bidrag uforholdsmessig lavt. Dette er også noe som må justeres, sier han.

– Gårdeierne kan bidra etter oss

Finansdepartementet erkjenner overfor Finansavisen at ordningen ikke er helt heldig når det kommer til å oppmuntre gårdeiere til å bidra nå, slik tanken har vært. Statssekretær Kari Olrud Moen (H) foreslår derfor at utleiere nettopp venter med å bidra.

– Å utforme kompensasjonsordningen på en måte som også gir huseiere incentiver til å bidra var teknisk vanskelig å få på plass på så kort tid. Likevel finnes det flere måter huseiere kan bidra på, blant annet gjennom å redusere husleien for månedene etter at kompensasjonsordningen avsluttes, sier Moen.

– Så dere oppfordrer til å ikke spleise?

– Regjeringen har hele tiden vært opptatt av at alle må bidra i denne dugnaden, også hus- og gårdeiere, sier Moen.