Folketeaterbygningen: Et lite stykke Sovjet i Oslo

Arbeiderbevegelsens ruvende palass på Youngstorget rommer mer symbolikk enn man kanskje skulle tro.

ARBEIDERNES HØYBORG: Og sin tid bygget med passende ideologisk inspirasjon. Foto: NTB Scanpix
Næringseiendom

Youngstorget har alltid vært arbeiderbevegelsens bastion i Norge. Allerede i 1907 ble det første Folkets hus i Oslo oppført i bakken der det nåværende huset fra 1962 står. Og skrått nedenfor, vendt mot basarhallene og gamle Møllergata politistasjon, troner Folketeaterbygningen, en murkoloss på 12 etasjer og et av byens mest karakteristiske bygg.

Allerede da dørene åpnet i 1935, flyttet Arbeiderpartiet inn, og der er de fortsatt. Helt på toppen ligger utestedet Stratos med vid utsikt over sentrum, slik det har gjort hele tiden bortsett fra en pause på 80- og 90-tallet – først som avholdsrestaurant, naturligvis, i tråd med den pietistiske holdningen som festbremset den klassiske arbeiderbevegelsen.

STALINISME I BERLIN: Her fra Karl-Marx-Allee, et gatenavn som er hakket mer stuerent enn Stalin-Allee, som gaten het før. Foto: Dreamstime

En maktdemonstrasjon

Arkitektene, Christian Morgenstierne og Arne Eide, hadde tidligere tegnet flere kjente bygg i Oslo, men denne gangen skulle det bli noe ekstraordinært. Bygget i stål og betong med fasade av håndbanket tegl var Norges høyeste da det sto ferdig, bare slått av spiret til Oslo domkirke.

Folketeaterbygningen

  • Kontor- og forsamlingsbygg oppført i 1935.
  • Hovedkontor for Arbeiderpartiet. Rommer flere restauranter og Folketeateret, et musikalteater.
  • Tegnet av Christian Morgenstierne (1880–1967) og Arne Eide (1881–1957).
  • Oppført i art deco, med et markant innslag av sosialistisk klassisisme.

Arkitekturen var inspirert av høyhustradisjonen i USA, men like mye av den rådende moten lenger øst. I Sovjetunionen befestet kommunistdiktatoren Josef Stalin sin makt, og symboliserte det ikke bare med terrorvelde og forfølgelser, men også av en egen type arkitektur.

Man kan kalle det stalinistisk arkitektur, sosialistisk klassisisme, Stalin-gotikk eller stalinistisk empire. Fellestrekkene er kraftfulle proporsjoner og ruvende bygninger med klassiske elementer. Ikke uventet finner man flere eksempler i byer som Moskva og Warszawa, men også i Helsinki og tidligere Øst-Berlin. Og altså i Oslo.

Nå er det ikke rettferdig å sidestille Folketeaterbygningen med de første byggene langs Karl-Marx-Allee (tidligere Stalin-Allee) i Berlin, men likhetene er tydelige.

Selve teateret feilet

Selve kjernen i bygget, teateret, ble bygget med 1.200 sitteplasser, en anselig mengde den gangen. Hensikten var delt: Her kunne det veksles mellom oppbyggelige teaterstykker og politiske taler. Arbeiderpartiet var i vinden, og hadde fått en oppslutning på 36,8 prosent ved stortingsvalget i 1927. Gjennom et kriseforlik det samme året Folketeaterbygningen sto ferdig, kunne partiet danne sin første regjering med Johan Nygaardsvold som statsminister.

SPLITTER NYTT: Det er 85 år siden dette bildet ble tatt. Merk de opprinnelige vinduene. Foto: Nasjonalbiblioteket

Økonomien var det verre med, og på grunn av de heftige byggekostnadene, måtte teatersalen fungere som kino frem til 1952. Det sosialistiske «Folketeatret» ble aldri noen suksess, og måtte fusjonere med Det Nye Teater allerede i 1959. Dermed ble det Operaen som flyttet inn, og den forble der helt til nybygget i Bjørvika åpnet for 12 år siden. Siden overtok det kommersielle musikalteateret «Folketeateret», som ikke har noe med det gamle teaterselskapet å gjøre.

Fredet i 2009

Da Riksantikvaren fredet bygningen i 2009, ble det begrunnet med at den er et av Norges få signalbygg i art deco, med arkitektonisk inspirasjon fra både USA, Russland og Tyskland.

«Det underlige er ikke at Folketeaterbygningen fredes, men at det ikke har skjedd tidligere», skrev Aftenposten på lederplass.

Så er det å håpe at de gapende husmorvinduene som skandaløst nok ble montert en gang på 70-tallet snart blir byttet ut med replikaer av de originale sprossevinduene.

youngstorget
arkitektur
ikoniske bygg
Arbeiderpartiet
folketeateret
Oslo
Nyheter
Næringseiendom
Kultur