Forbannet på formuesskatten - flytter til Nordland

– Formuesskatt er en merkelig skatt som tapper selskapene mine for penger, sier Sissener. 

FLYTTER: Mangemillionær Einar A. Sissener er glad i Sandefjord, men får mer for pengene ved å bo i Nordland. Her er han i strandkanten på Ranvik, med mye av sin næringseiendom og boliger på Framnes i bakrunnen. Foto: Sandefjord Blad
Næringseiendom

I 40 år har Einar A. Sissener drevet næringsvirksomhet i Sandefjord. Nå sier han ««ha det bra» til hvalfangstbyen og drar 171 mil nordover for å betale mindre formuesskatt.   

– Den norske stat har mer enn nok. Dette er en særnorsk eierskatt som tapper selskapene for likviditet, raser Einar A. Sissener. 

Sissener eier Randviken AS som igjen eier AS Thor Dahl som driver med utleie og salg av næringseiendom og boliger i Sandefjord. Ligningsformuen hans ligger på over 400 millioner kroner. 

Einar A. Sissener er den eldste sønnen til Einar W. Sissener. Mannen som i sin tid bygget opp den internasjonale farmasigiganten og milliardbedriften Alpharma. Han er også fetter av forvalter Jan Petter Sissener. 

– Jeg vil ikke akseptere at noen kommer til Bø bare for å sette opp en postkasse. Vi er ikke ute etter skatteflyktninger, men skal løfte lokalt næringsliv.
Sture Pedersen (H), Ordfører i Bø kommune i Vesterålen.

Kjøpt bolig i Nordland 

I stort sett hele Norge er den kommunale delen av formuesskatten 0,7 prosent, men fra 1. januar neste år så senker Bø kommune i Vesterålen satsen til 0,2 prosent. I håp om å bli et arnested som norske rikinger kan flykte til.

– Jeg synes formuesskatten er en merkelig skatt. Dette er penger som kunne vært brukt på verdiskaping og på å opprettholde arbeidsplasser. Vi trenger egenkapital og uten likviditet får vi ikke bygget, sier Sissener. 

Rett før coronakrisens utbrudd kjøpte Sissener seg en bolig ved Saltvannet i Bø kommune i Vesterålen, til under én million kroner. 

Den norske stat har mer enn nok. Dette er en særnorsk eierskatt som tapper selskapene for likviditet. Den utløsende faktoren til at jeg flytter er formuesskatten.
Eiendomsinvestor Einar A. Sissener

Det var Vesterålen Online og Sandefjord Blad som først omtalte saken. 

SKATTEFLYKTING: Her skal Einar A. Sissener bo fra i høst. Boligen kostet 925.000 kroner og adressen er Jørlandsveien 58, ved Saltvatnet, innerst i Jørnfjorden i Bø kommune i Vesterålen. Foto: Skråfoto

171 mil fra Sandefjord 

– Jeg kommer til å pendle mye mellom de to kommunene, men jeg ønsker å satse her i Nordland også, sier Sissener. 

Det er over 170 mil mellom Sandefjord og hans nye bopel, tar han bil må han kjøre i ett døgn før han er fremme i den gamle hvalfangstbyen. 

– Jeg kommer til å holde på med mitt, både her og der, og ser for meg å flytte en gang neste halvår. Den utløsende faktoren er formuesskatten og å bedre selskapenes utvikling, sier Sissener. 

Mye skatt 

I 2018 sto Einar A. Sissener oppført med en formue på 403 millioner kroner i skattelistene. En inntekt på 2,3 millioner og en skatt på 4,4 millioner kroner. 

– Jeg vil spare ca. to millioner netto i året på dette. Det er mye penger, sier Sissener. 

Han vil ikke si hvor mye han han kommer til å oppholde seg i Bø. 

– Det er ingen konkrete krav, men man skal ha bolig der man oppholder seg mest. Det er selvsagt tillatt å pendle, sier Sissener. 

 Ifølge folkeregisterloven er «opphold av under seks måneders varighet ikke regnet som bosetting på oppholdsstedet.»

Jeg vil spare ca. to millioner netto i året på dette. Det er mye penger.
Eiendomsinvestor Einar A. Sissener

Sissener er heller ikke ukjent i nord. I 2016 kjøpte han eiendommer med et areal på 16.000 dekar i Hamarøy, ifølge Avisa Nordland. Her driver han eller har planer om å drive skogdrift, jakt og fiske. 

– Flytting på papiret 

SKEPTISK: Høyreordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch. Foto: Privat

Bjørn Ole Gleditsch har vært ordfører for Høyre i Sandefjord siden 2003 og han stiller spørsmål til hele boligkjøpet. 

– Jeg håper han flytter fysisk og at dette ikke er på papiret. Jeg regner med at dette blir tett fulgt opp av myndighetene. Han har jo mange interesser her, sier Gleditsch. 

– Betviler du at han faktisk kommer til å flytte?

– Jeg skal ikke spekulere i det, men jeg håper han følger de spillereglene som gjelder og jeg regner med at myndighetene følger med, gjentar ordføreren. 

– Hva synes du om at han flytter? 

 – Jeg kunne ikke gjort det samme. Vi som har store ressurser bør følge det vanlige skatteregimet, sier Gleditsch. 

– Det er en høyreordfører i Bø som gjør dette skattekuttet, hvorfor gjør ikke dere det samme? 

– Hvis vi skulle gjort denne reduksjonen, til 0,2 prosent, så hadde vi tapt 80 millioner kroner, jeg mener staten skal bestemme nivået, sier ordføreren. 

– Jeg håper han flytter fysisk og at dette ikke er på papiret. Jeg regner med at dette blir tett fulgt opp av myndighetene. Han har jo mange interesser her.
Bjørn Ole Gleditsch (H), ordfører i Sandefjord.

Håper flere kommer 

TOMMEL OPP: Ordfører i Bø, Sture Pedersen (H) Foto: Privat

Sture Pedersen er Høyres ordfører i Bø i Vesterålen på 17. året. Han forstår ikke kritikken fra sin partikollega. 

Jeg har snakket med sentrale personer i norsk næringsliv som vil flytte hit, men ikke ønsker å stå frem som personer som vil unndra seg skatt.
Sture Pedersen (H) ordfører i Bø Kommune i Vesterålen.

– Vi setter veldig stor pris på at Einar A. Sissener flytter opp hit. Flere rike mennesker vil gjøre det samme. Skattekutt er et strategisk valg for oss, sier Pedersen. 

 Men dere kan også tape millioner på at ingen kommer? 

– Vi kan tape rundt fem millioner kroner, om ingen flytter hit, men det tror vi ikke. Jeg har snakket med flere som sier de vil flytte og det er prosesser på gang, bedyrer ordføreren. 

– Hvem er det, ved siden av Sissener? 

– Jeg har snakket med sentrale personer i norsk næringsliv, men de ønsker ikke å stå frem som personer som vil unndra seg skatt, sier Pedersen.

I dag bor det rundt 2.500 i Bø kommune. 

Uaktuelt med bare postkasse 

– Vil dere passe på at han faktisk bor i Bø? 

–  Jeg vil ikke akseptere at noen kommer til Bø bare for å sette opp en postkasse. Vi er ikke ute etter skatteflyktninger, men skal løfte lokalt næringsliv, sier Pedersen. 

– Hvis flere ønsker å flytte oppover, er dere sikker på at dere vil «fylle opp» kommunen med rikinger fra blant annet Bærum og Oslo vest? 

– Ja, alle er velkomne. Jeg inviterer gjerne Trygve Hegnar opp, ler Pedersen.