Tror coronaeffekten varer lenger enn ut året

– Nedstengningen har konsekvenser for hotellmarkedet lenger enn ut året, sier Aspelin Ramm-sjef Gunnar Bøyum, som har 26 prosent av leieinntektene her.

TØFT HOTELLMARKED: – Vi skal vel ikke legge skjul på at vi synes det er helt greit at hotellåpningen på Sommero-hotellet ikke er akkurat nå, sier adm. direktør i Aspelin Ramm, Gunnar Bøyum. Foto: Pangea
Næringseiendom

– Hotellmarkedet begynte fantastisk bra med en oppgang på 7 prosent i januar og 12 prosent i februar, så gikk lyset, sier adm. direktør i eiendomsutviklingsselskapet Aspelin Ramm.

Selskapet har i dag prosjekter for 1,7 milliarder kroner under bygging, og det desidert største er det nye kontor- og handelskomplekset i Vika i Oslo sentrum. Her skal det bygges 64.000 kvadratmeter, og prosjektet eies sammen med Storebrand.

– Det skal stå ferdig neste sommer, og i dag er 84 prosent av kontorlokalene og 50 prosent av butikkarealene utleide, sier han.

Hotellåpning neste år

Selskapet er også en av investorene bak det nye Choice-hotellet på Solli Plass i Oslo sentrum. Makkerne er Varner Gruppen, Petter A. Stordalen. Tidligere satt Höegh Eiendom på en 20 prosent-post, men de ble kjøpt ut i vinter. Hotellet i Sommerokvartalet åpner andre halvår 2022.

– Vi skal vel ikke legge skjul på at vi synes det er helt greit at hotellåpningen ikke er akkurat nå, sier Bøyum.

– Glem feriehotellene, de er fulle tre uker i året. Det viktigste er å få i gang den normale jobb- og ferietrafikken. Når Scandic melder at de i mai hadde et belegg på 8 prosent, er det ganske ekstremt. Vi er inneforstått med at en normalisering vil ta tid, sier Bøyum.

Aspelin Ramm

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter1.744,21.770,8
Driftsresultat316394,7
Resultat før skatt284,51.734
Årsresultat238,71.700,7
* Eiendomsutviklingsselskap som eies 50/50 av Jonas Ramm og Knut G. Aspelin og deres familier.
* Har også en stor handelsvirksomhet - Motek - som i fjor omsatte for 985,4 millioner i fjor.

– Å bygge et nytt hotell er kanskje ikke det som står øverst på investorenes liste om dagen?

- Nei, nedstengningen har konsekvenser lengre enn ut året, sier han.

26 prosent av leieinntektene i Aspelin Ramm stammer fra hotellvirksomhet.

Solgte Alna Senter i 2018

I 2018 solgte Aspelin Ramm sin største eiendom, Alna Senter litt utenfor Oslo sentrum for 2 milliarder kroner. I fjor var det største salget et tomtesalg til Skanska og OBOS i Mölndal utenfor Gøteborg. En kontoreiendom som var eid i partnerskap med Eiendomsspar ble også solgt.

Selskapet har en verdijustert balanse på 16,8 milliarder. Gjelden er på 5,8 milliarder og egenkapitalen på 11 milliarder.