Putter SuperOffice-arv i eiendom

Arvingene etter Une Amundsen satt igjen med 600 millioner etter salget av programvarekjempen til danske Axcel i april. Nå investerer sønnen i en lokal eiendomsutvikler.

FOLLO FØRST: Une Joachim Amundsen har jobbet med IT siden han var 19, og det tenker han å fortsette med selv om han nå vil eie 25 prosent av AEKO Gruppen. Foto: Iván Kverme
Næringseiendom

– For å være litt halvflåsete – det er jo eiendom man skal putte pengene i, er det ikke? Men jeg kan jo ikke noe om eiendom, så jeg måtte finne noen som kunne det. Og jeg har kjent disse gutta veldig lenge, sier Une Joachim Amundsen (43).

Navnet er lett gjenkjennelig i IT-kretser. Faren, Une Amundsen, var en gjenganger i Finansavisens spalter helt fra 1990-tallet, da han grunnla og børsnoterte pengemaskinen SuperOffice. Den karismatiske gründeren døde i 2017, 62 år gammel. I april i år solgte Amundsen-familien sin eierandel på 60,2 prosent i farens livsverk til det danske PE-selskapet Axcel. Selskapet ble da priset til rundt 1 milliard kroner, selv om Amundsen ikke vil røpe det eksakte beløpet som tikket inn på kontoen.

– Jeg får ikke lov til å si noe om det. Men det er meg og mutter'n og søsteren som delte pengene.

SuperOffice

  • Programvareselskap startet av Une Amundsen i 1990. Ble børsnotert i 1997, men kjøpt av børs i 2008.
  • Leverer CRM-tjenester (customer relationship management).
  • Har rundt 6.000 kunder, og omsatte for 450 millioner kroner i fjor. Resultatet endte på nærmere 63 millioner før skatt.
  • Amundsen eide 60 prosent av aksjene da han brått døde under en tjenestereise til Madagaskar i 2017. Han var da engasjert i utviklingsarbeid i Afrika. Amundsen ble 62 år gammel.
  • I april kjøpte det danske PE-fondet Axcel 90 prosent av SuperOffice for nærmere 1 milliard kroner.

Flasket opp med IT

Nå investerer Amundsen junior 50 millioner kroner i Follo-selskapet AEKO Gruppen, som driver med eiendomsutvikling, entreprenørvirksomhet og boligutleie fra sin base på Kolbotn.

Han får dermed 25 prosent av aksjene, men har ikke tenkt å slutte i jobben som adm. direktør i IT-selskapet Keyforce, der han har vært i åtte år. Før det jobbet han i familiebedriften.

– Jeg begynte i SuperOffice da jeg var 19. Jeg startet med support og drev deretter med salg, og var der i ni år og ni måneder. Vi har alltid hatt et bra salgsfokus i familien, så det var ikke hyggelig å dra hjem på søndagsmiddag hvis jeg hadde levert under budsjett, sier Amundsen.

FAREN: Une Amundsen gikk bort for tre år siden. Her på et bilde fra 2008. Foto: Iván Kverme

– Det er ikke uvanlig for nordmenn å investere arven i eiendom – fristet det ikke å investere i nyoppstartede bedrifter eller IT?

– Nei, når det gjelder IT så investerer jeg heller der hvor jeg skal holde på selv og har full kontroll. Det var sånn fatter'n også tenkte.

I nærmiljøet

AEKO Gruppen ble etablert for ti år siden. Konsernet omsatte for 54,7 millioner kroner i fjor, og satt igjen med et overskudd på 2,1 millioner før skatt. Ved årsskiftet utgjorde egenkapitalen 25,9 millioner kroner, som medførte en gjeldsgrad på 75,1 prosent.

AEKO Gruppen

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter54,773,5
Driftsresultat2,88,4
Resultat før skatt2,18,0
Årsresultat1,66,2
  • Konsern som omfatter AEKO Eiendomsutvikling, AEKO Entreprenør og AEKO Boligutleie.
  • Etablert 2010.
  • Hovedkontor på Kolbotn.
  • Ledes av Arne Erik Rønningen.

– Det at vi får med oss Une og hans kompetanse på laget, betyr at vi har enda bedre muligheter til å nå målene vi har satt oss. Kapitalen skal brukes til å realisere strategien vi har lagt frem mot 2025. Der legger vi opp til en betydelig vekst innen de eksisterende forretningsområdene våre, i tillegg til helt nye satsinger innen eiendom, bygg og anlegg. Samtidig sikter vi på å videreutvikle de prosjektene vi er inne i – blant annet i Kolbotn sentrum, uttaler konsernsjef Arne Erik Rønningen.

Det er en ambisiøs gjeng, de skal vokse mye. Flotte Excel-ark har de også
Une Joachim Amundsen

– Hvorfor akkurat Follo?

– Det er hjemmebane, det er lokalt. Hele investeringen beror på at jeg kjenner folkene fra før, sier Amundsen.

– Vi har snakket om dette frem og tilbake siden Andreas (Wilsgård, sjef for eiendomsutvikling, journ. anm.) begynte der for fem år siden. Det er en ambisiøs gjeng, de skal vokse mye. Flotte Excel-ark har de også. Hele planen tiltaler meg veldig, også det med den lokale forankringen og at de sponser idrettslag i Kolbotn og Oppegård – det er en vanvittig positiv greie. Og vi utelukker ikke ekspansjon heller. Det trenger ikke bare å være Nordre Follo.

Kan rive selv

AEKO Gruppen står bak en rekke mindre boligprosjekter og eplehageutbygginger. Typisk er prosjekter med tomannsboliger og enkelte eneboliger på steder som Oppegård, Drøbak og Kolbotn. 

I 2018 kom også et entreprenørselskap inn under paraplyen. Her tilbys veibygging, grunnarbeid, riving og vann- og avløpsarbeider.

– Entreprenørdelen vokser voldsomt, og den skal vokse mer. Gravemaskiner liker jeg, kanskje det er det jeg skal begynne med, spøker Amundsen.

Nyheter
Næringseiendom