Overskudd for Mosvold & Co, tross millionsluk utenfor eiendom

Først terrorangrep, og så corona. Hotellinvesteringen på Sri Lanka har vært en sørgelig affære for Mosvold & Co. i Kristiansand.

KRISE PÅ KRISE: Terrorbomber og coronapandemien har gitt to kriseår med millionutgifter for Kurt Mosvolds investeringer i blant annet luksusresorten Villa Mosvold på Sri Lanka. Foto: Mosvold & Co
Næringseiendom

– Det var trist med bombingen av tre hoteller der 21. april i fjor, sier Kurt Mosvold, som eier to hoteller og driver bistandsarbeid på Sri Lanka, i tillegg til å lede familiekonsernet Mosvold & Co.

Konsernlederen sikter til terrorbombene som blant annet rammet den danske klesmilliardæren Anders Holch Povlsen og kona, som mistet tre barn under angrepene i påsken i fjor.

I to sesonger har Mosvolds hotellvirksomhet på Sri Lanka knapt hatt gjester.

– Turistene uteble helt. Og når vi begynte å få gjestene tilbake, kom corona, sier Mosvold.

SENKVELD-INVESTORER: Kurt Mosvold (i midten) fikk med TV-komikerne Thomas Numme (nr. 2 f.v.) og Harald Rønneberg (nr. 2 f.h.) som medeiere, her flankert av ansatte ved hotellet. Foto: Privat

Fra shipping til eiendom

Rederarving Kurt Mosvold, etter shippingrederiet Mosvold & Co som ble etablert i 1910 (se faktaboks), var tidlig interessert i eiendom, og kjøpte seg opp både i Oslo og på Manhattan i New York på 1990-tallet.

De seneste tiårene har han bygget opp en lokal eiendomsportefølje verdt 1,6 milliarder kroner.

– Jeg har jobbet som investor siden 1993. Da har transaksjoner vært kontantstrømmen i selskapet. Nå har vi vært i en konsolideringsfase for å gå over til å bli et eiendomsselskap med leieinntekter. Jeg er veldig glad for at vi har 90 prosent i eiendom med coronakrisen og alt som har skjedd i år, sier Mosvold.

De resterende ti prosentene av Mosvold & Co er eierandeler i kjedene Oakland Hagemøbler og Bare Trening, samt hotellvirksomheten på Sri Lanka.

BISTAND 2.0: Kurt Mosvold blar opp ekstra millioner i permitteringsbistand til lanterneansatte ved hotellene som ikke har et «NAV» å støtte seg på. Foto: Mosvold & Co

To kriseår på Sri Lanka

I 2004 fikk Kurt Mosvold en reise av kona som tiårs bryllupsgave.

– Valget falt på Sri Lanka, hvor jeg kunne kombinere business, pleasure og bistand. Jeg falt pladask for det vakre landet og endte opp med å bygge et barnehjem i regi av Strømmestiftelsen, som åpnet i 2006.

Siden kjøpte han en tomt og bygget et hotell, som åpnet dørene i 2012.

– Så ballet det på seg og jeg bygget et hotell til. Det beste bistandsarbeidet er å gjøre investeringer som skaper arbeidsplasser for befolkningen, sier Mosvold.

Siden oppstarten har Kurt Mosvold investert 30 millioner kroner i Sri Lanka-eventyret. Han fikk med seg Senkveld-gutta Thomas Numme og Harald Rønneberg, som kjøpte seg inn med 10 prosent. 

UMUSIKALSK: Foreløpig er Harald Rønnebergs investering i Villa Mosvold mer for underholdning enn avkastning. Foto: Mosvold & Co

– Hadde det ikke vært for bombingen, hadde vi for første gang tjent penger på hotellvirksomheten på Sri Lanka i fjor. Og i år er det knapt en gjest, og kun utgifter med coronakrisen. Det kan ta tid, sier Mosvold.

Nå har datterselskapet Mosvold Sri Lanka permittert flere titalls av de ansatte.

– Flyplassen har vært stengt siden coronapandemien. Nå betaler jeg et par millioner mer i tilskudd for at selskapet skal holde hodet over vann og ekstra i tilskudd til permitterte.

Mosvold & Co

 • Mosvold-familiens investeringsselskap, hovedsakelig knyttet til eiendom.
 • Gjennom Mosvold & Co har Kurt Mosvold de seneste tiårene bygget opp en eiendomsportefølje verdt 1,6 milliarder kroner, hovedsakelig i hjembyen Kristiansand. 
 • 90 prosent av investeringene er i næringseiendom. De resterende 10 prosentene er eierandeler i kjedene Oakland Hagemøbler og Bare Trening, samt hotellvirksomhet og bistand på Sri Lanka.
 • Konsernet eier 74 bygninger som rommer 340 lokaler fordelt på 269.000 kvadratmeter.
 • Konsernsjef er Kurt Mosvold.

  Historien:
 • Mosvold & Co ble startet som et shippingselskap i 1910, og holdt rederivirksomheten gående til ut på 2000-tallet.
 • Rederarving Kurt Mosvold kjøpte i 1990-årene tre gårder med 68 utleieleiligheter, samt ti eiendommer i Oslo sentrum.

 • Mosvold var betydelig eier i flere industribedrifter fra 1995, som Freyasdal Fabrikker i Kristiansand, Mandals Reperbane, Multi Element i Svelvik, samt flere selskaper i Baltikum.
 • I 1998 kjøpte Mosvold seg inn blant skyskraperne på Manhattan i New York, med andeler i et bygg på Fifth Avenue. 
 • Rundt år 2000 vendte Mosvold hjem og bygget opp eiendomsporteføljen i Kristiansand.  
Kilde: Mosvold & Co

Bistandsarbeid med Tangen

Mosvold har opp gjennom årene overført millionbeløp til prosjekter og for driften av stiftelsen Mosvold Martinus Foundation, som driver barnehjemmet og en skole for jenter på Sri Lanka. I tillegg støtter stiftelsen 300 studenter på universiteter og skoler.

Nicolai Tangen er en god venn av meg fra Kristiansand, og AKO Foundation har vært med i mange år på Sri Lanka
Kurt Mosvold, Mosvold & Co

– På skolen får jentene utdannelse i yrker som tekstil, data og frisør, og går rett ut i arbeid etterpå.

Også nylig påtroppet oljefondsjef Nicolai Tangen var engasjert i bistandsarbeidet sammen med Mosvold på Sri Lanka.

MILLIONER FRA TANGEN: Barndomsvennene og samarbeidspartnerne Kurt Mosvold (t.v.) og Nicolai Tangen har jobbet sammen med bistandsprosjektene på Sri Lanka. Her fra en privat reise til Bhutan. Foto: Thomas Berntsen

– Nicolai er en god venn av meg fra Kristiansand, og har vært med ned og sett på prosjektene på Sri Lanka. Hans stiftelse AKO Foundation har vært med i mange år, og er en av tre store aktører som bidrar med millionbeløp. Det håper jeg fortsetter med Henrik Syse i AKO-stiftelsen, sier Mosvold.

Gode leieinntekter

Selv om Sri Lanka-eventyret ikke har gitt noen god avkastning, har Mosvold-familien bygget opp en milliardformue i Kristiansand. 

Konsernet eier 74 bygninger som rommer 340 lokaler fordelt på 269.000 kvadratmeter.

– Dessuten har vi noen av de bedre lokasjonene i byen. Både Fiskebrygga i sentrum og Avenyen i Sørlandsparken er innbringende for oss, sier Mosvold.

Eiendomsporteføljen hadde en utleiegrad på rundt 93 prosent i 2019. Avenyen i Sørlandsparken byr på kjente varehus og en stor parkeringsplass for 800 biler.

– Avenyen er populær med god parkering og store aktører som Jysk, Jula, Elkjøp, Bohus, Montér og Tesla. Årlige leieinntekter er 45 millioner kroner, hvor vi har en andel på 30 prosent.

INNBRINGENDE REKKE: Konsernleder Kurt Mosvold i Mosvold & Co brukte 15 år på å kjøpe opp syv av åtte bygg langs den populære Fiskebrygga i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

På Fiskebrygga i Kristiansand har Kurt Mosvold brukt 15 år på å kjøpe opp syv av åtte kremeiendommer med sjølinje. Det siste bygget, Havnebasaren, er eid av kommunen.

– Vi får inn rundt 20 millioner kroner i årlige leieinntekter fra Fiskebrygga med solide leietagere som restauranten til Trond Moi, PwC, Siem Offshore og Hennig-Olsen.

Lavere inntekter...

Konsernets leieinntekter falt imidlertid med 7 millioner kroner, til 97 millioner i fjor, blant annet etter salg av Burger King-eiendommen i Sørlandsparken. 

Mosvold & Co

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter87,7100,9
Driftsresultat18,731,1
Resultat før skatt4,75,3
Resultat etter skatt5,3−0,2

– Det var ingen transaksjoner av vesentlig betydning for resultatet i fjor. Vi solgte et næringsbygg og kjøper oss opp i boligeiendom i år. Vi beveger oss fra å være et investeringsselskap som har hatt kontantstrømmer fra transaksjoner, til å bli et eiendomsselskap hvor kontantstrømmen blir leieinntekter.

...men, gikk i pluss

Mosvold-konsernet har én milliard kroner i gjeld på eiendomsporteføljen, og nedbetaler 40 millioner på lånet årlig. 

– Med milliardlån, hvor halvparten har flytende rente, ble rentekostnadene redusert i fjor som følge av lavere rentenivå.  Rentefallet har forsterket seg i år, som vil gi et positivt bidrag i inneværende år. 

Sammen med lavere skattekostnader ble årsresultatet løftet fra minus til et overskudd på 5,3 millioner for 2019.

– Vi har en verdistigning på rundt 2 prosent på eiendomsporteføljen på 1,6 milliarder, sier han

Satser i boligmarkedet

Eiendomsselskapet hadde i fjor 25 leiligheter for utleie i porteføljen. I år utvides utleievirksomheten til over 100 leiligheter.

Vi satser mer på boligmarkedet og leiligheter. Det er et nytt ben å stå på
Kurt Mosvold, Mosvold & Co

– Vi satser mer på boligmarkedet og leiligheter. Det er et nytt ben å stå på.

Mosvold-konsernet fikk nylig budaksept på 80 millioner kroner for et bygg med 44 leiligheter like utenfor Kristiansand sentrum.

– I tillegg har vi nylig kjøpt 24 hybler og leiligheter i Bergen sentrum.

Noe tap utenfor eiendom

Treningskjeden Bare Trening, hvor Mosvold eier 33 prosent, bidro med et par millioner kroner i positivt bidrag til resultatet. Det gjorde ikke Mosvold & Cos investering i Oakland Hagemøbler, også her med en eierandel på 33 prosent.

I år har derimot sistnevnte investering opplevd hagemøbel-bonanza med hjemmeferierende nordmenn.

– Der har vi mer enn doblet omsetningen fra i fjor. Nettsalget er opp 430 prosent og omsetningen runder 100 millioner i år. Fra å tape én million kroner i fjor, kommer vi til å tjene 15 millioner i år, sier Mosvold.

Mosvold & Co
kurt mosvold
nicolai tangen
harald rønneberg
thomas numme
næringseiendom
kristiansand
bolig
utleie
investeringer
eiendomsinvesteringer
hotell
Corona
sri lanka-terror
ako capital
Nyheter
Reiseliv
Næringseiendom