– Betraktlige færre budgivere i kampen om Deichmanske bibliotek

– Vi er ikke helt i mål, men salget kan avgjøres idag, sier megler Carl Fredrik Marti.

SNART SOLGT: Det gamle hovedbiblioteket stengte dørene i desember ifjor og flyttet til nye lokaler i Bjørvika. Nå kan det bli servering i de gamle lokalene og prisen er ventet å bli skyhøy.  Foto: Stian Lysberg Solum
Næringseiendom

Da den innledende budrunden ble avsluttet 31. august, lå det 13 bud inne på det gamle Deichmanske bibliotek ved Regjeringskvartalet i Oslo. Senest igår var det fortsatt 11 budgivere med i kampen om å kjøpe lokalene. Nå nærmer imidlertid salget seg med stormskritt. 

– Vi er ikke helt i mål, men det er betraktelig færre bud inne nå, sier megler Carl Fredrik Marti i Colliers International.

– Hvor mange budgivere er igjen? 

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. 

– Kan salget bli avgjort idag? 

– Ja, det kan bli avgjort i dag eller imorgen, det kommer litt på de som står igjen, sier Marti. 

200 millioner 

Det 87 år gamle bygget fikk en estimert verdi på 58,6 millioner kroner av rådgivningsselskapet Veridian Analyse, megler Marti vil ikke si hva budet ligger på nå, men igår meldte Aftenposten at høyeste bud var hele 200 millioner kroner.

Bygget er på 12.500 kvadratmeter, men det er strenge krav til hvordan deler av bygget skal brukes. Blant annet skal hovedsalen, inngangspartiet og takterrassen være åpent for befolkningen minst 90 dager i året og minst to dager per måned i et kalenderår, hvorav minst 24 dager skal være gratis.

Kjøperen forplikter seg til å være ferdig med videreutviklingen av bygget senest åtte år etter overtagelse, og kommunen skal ha forkjøpsrett ved et eventuelt senere eierskifte.

Innstiller til byrådet 

Det er Oslo bystyre som skal godkjenne kjøperen til slutt og mange av konseptene som er presentert av budgiverne er like og inneholder alle servering.

Overfor Aftenposten har OBOS, Møller Eiendom og Christian Ringnes' Eiendomsspar bekreftet at de er blant budgiverne. 

 Megler Carl Fredrik Marti forteller at salget kan bli avgjort relativt raskt. 

– Min jobb tar ihvertfall ikke så lang tid. Jeg innstiller en kjøper til Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo, deretter må Oslo bystyre ta stilling til innstillingen, sier Marti.

Nyheter
Næringseiendom