Vurderer andre eiendomsinvesteringer enn hotell på grunn av corona

Rica Eiendom varsler andre eiendomsinvesteringer enn hotell og er fortvilet over støy og mulig rettssak om Nordkapplatået. 

NORDKAPP-KRANGEL: Det er færre besøkende på Scandic Nordkapp, Skipsfjorden. Mange reagerer kraftig på at Rica Eiendom har monopol på Nordkapplatået.  Foto: Rica Eiendom
Næringseiendom

TØFF START: Adm. direktør i Rica Eiendom, Ronny Wilhelmsen. Foto: Rica Eiendom

– Coronasituasjonen har skapt nye muligheter også i andre segmenter i markedet som er blitt mer aktuelle nå enn de var tidligere, kanskje det er riktig å si at vi vurderer annen type eiendom sterkere enn det vi gjorde før jul, sier adm. direktør i Rica Eiendom, Ronny Wilhelmsen. 

Coronakrisen har vært brutal for selskapet, som for de fleste andre som driver med hotell og reiseliv. 

– Det ble svært alvorlig for oss i mars. Alle hotellene våre var stengt en periode, men det varte heldigvis ikke så lenge, sier Wilhelmsen. 

Brutal krise  

Rica Eiendom eier 19 eiendommer på totalt 160.000 kvadratmeter. De fleste er hoteller i Nord-Norge, men selskapet eier også halve Holmenkollen Park Hotel i Oslo sammen med Eiendomsspar og Christian Ringnes, 25 prosent av Scandic Victoria på Lillehammer og 66 prosent av Scandic Nidelven i Trondheim. 

Etter en solid januar og februar, så ble det bom stopp i mars. 

– Vi måler ikke belegg for porteføljen, men det var brutalt, det var null inntekter i begynnelsen. Vi har jobbet tett med Scandic for å finne løsninger, sier Wilhelmsen. 

Selv satt han ikke mange måneder i sjefsstolen før coronakrisen brøt ut. Han ble adm. direktør i november ifjor. 

–Jeg ble jo kastet ut i det, men vi har profesjonelle eiere og et profesjonelt styre, så det har gått bra.

– Hvor mye leieinntekter har dere tapt under coronakrisen?

– Jeg vil ikke gå inn på det, alt er ikke klart ennå. Vi har hatt mye mindre inntekter, men vi har hatt en bra sommer, også får vi se hvordan fjerde kvartal blir. Vi har et omsetningselement i alle våre leieavtaler, sier Wilhelmsen.

– Da er det vel ikke annet å si at dere opplever en kraftig smell?

– Ja, det blir jo det, sier Wilhelmsen. 

Rica Eiendom

(Mill. kr)20192018
Inntekter225442
Driftsresultat133345
Resultat før skatt105281

Vil ikke røpe planer 

Fra 2018 til 2019 har resultatet før skatt falt fra hele 281 millioner kroner til 105 millioner. Fallet har en naturlig forklaring i en rekke eiendomssalg i 2018. Denne gevinsten har Rica Eiendom nytt godt av gjennom coronakrisen. 

– Vi har hatt en god posisjon og god kasse på vei inn i denne krisen.

– Har det gode resultatet og salgsinntektene fra 2018 reddet dere gjennom krisen?

– Jeg vil ikke bruke ordet reddet, selskapet var robust før krisen og er fortsatt robust, sier Wilhelmsen. 

Men nå røper altså den administrerende direktøren at det kanskje ikke bli hotell som står øverst på investeringslisten fremover. 

– Vi er også åpne for andre eiendomsinvesteringer. Blir det noen muligheter som byr seg så er vi åpne for gode dealer. Vi er først og fremst opptatt av god avkastning. sier Wilhelmsen. 

– Ser dere nå etter andre ting enn hotell fordi det på kort sikt ikke er så lønnsomt?

– Vi har en pragmatisk tilnærming til nye investeringer. Det klart at det har vært en krise i reiselivet og hoteller er blitt rammet, men samtidig føler vi at vi står støtt med den strukturen vi har og at det ikke er skummelt å være i hotell.  

– Hva ser dere etter?

– Vi har noen ideer om hva som er spennende og ikke. Det er ikke noe vits å definere strategiene om vi ikke får kjøpt. Jeg vet hva vi ser etter, men vil ikke gå inn på dette. 

Konflikt på Nordkapp 

Rica Eiendom tror som alle andre i norsk reiseliv at det kan ta lang tid før markedet er tilbake i noe som ligner en normalsituasjon. I mellomtiden krangles det så busta fyker på Nordkapp. Eiendomsselskapet har nemlig hatt enerett på å kreve inn besøksavgift på Nordkapplåtået, som blant annet Norsk Friluftsliv mener skal være en del av allemannsretten. 

Besøksavgiften har vært krevd inn av Scandic siden 2014, og eier Rica Eiendom har en 99 år lang avtale med grunneier Fefo som ble fornyet i november i fjor, med et prishopp på festeavgiften fra 65.000 kroner i året til 3,5 millioner kroner i året. 

– Festeavgiften var på et lavt nivå, og nå er den på et mer markedsmessig nivå, sier Wilhelmsen.  

Advokat Geir Lippestad har allerede åpnet for å ta saken til retten på vegne av Norsk Friluftsliv, for avklare spørsmålet om allemannsretten og besøksavgift, ifølge avisen Sàgat.   

– Nordkappsituasjonen er krevende. Det er mange lag og mange prosesser. Det er mye støy, men vi gjør det vi skal gjøre på Nordkapp. Vi følger lover og regler.

– Skjønner du at folk reagerer på at dere har monopol på platået?

– Dette med monopol blir for enkelt. Det er sammensatte problemstillinger på Nordkapp. Det er høye kostnader for å drifte, og coronasituasjonen har vist sårbarheten. Så det er mange nyanser. Vi er langsiktige på Nordkapp, vi kommer til å være der i 99 år, og vi noterer oss at det er mange andre synspunkter, sier Wilhelmsen. 

Scandic tar inn rundt 50 millioner kroner årlig i besøksavgift i et normalår. 

– Vi er avhengig av stabile rammevilkår. Dette med løyve for å ta avgift er viktig for å sikre en god forvaltning av platået, og vinterdrift. Det er mange parter her, og mange bruker litt lettvinte setninger i denne debatten. Det er det jeg vil si om det, sier Wilhelmsen. 

rica eiendom
reiseliv
nordkapp
hotell
Nyheter
Reiseliv
Næringseiendom