Hett transaksjonsmarked i næringseiendom

– Vi tror at vi kan passere 2019-nivået i transaksjonsmarkedet i det som for mange bransjer anses som et tapt år, sier adm. direktør i Cushman & Wakefield Realkapital, Anders Solaas.

HETT MARKED: – Det er hovedsakelig norske kjøpere, og prosessene går ofte veldig fort. Mange objekter kuppes raskt, sier adm. direktør i Cushman & Wakefield Realkapital, Anders Solaas (t.h.). Her sammen med kapitalmarkedsleder Marius G. Dietrichson. Foto: Håkon Løtveit
Næringseiendom

Meglerhuset har sett på transaksjonsmarkedet for næringseiendom, og ved utgangen av tredje kvartal var nivået på 75 milliarder kroner.

– I tredje kvartal var volumet 20 prosent høyere enn i fjor, og vår prognose for 2020 på 85 milliarder, blir slått. Vi ser for oss 2019-nivået på 105 milliarder, eller kanskje høyere, sier han.

Det børsnoterte eiendomsselskapet Entra kom med sin konsensusrapport i starten av oktober. Ifølge rapporten var meglerhusenes gjennomsnittlige anslag for transaksjonsmarkedet i 2020 et volum på 85 milliarder kroner.

Stor interesse

– Det er mange grunner til at næringseiendomsinteressen er stor. Det er mye kapital som skal investeres, og med lave renter og et volatilt aksjemarked, er det mange som vil legge en større bit av investeringene i eiendomsmarkedet, sier Solaas.

Historisk transaksjonsvolum

Foto: Kilde: Cushman & Wakefield Realkapital

I tillegg mener han at mens det tidligere het at man må ha lang horisont om man investerer i eiendom, er det endret.

– Markedet er blitt mer likvid. Mange syndikeringsselskaper sitter ikke nødvendigvis lenge, sier han.

DRØYT 3 MILLIARDER KRONER: Coops sentrallager på Gardermoen blir kjøpt av PE-selskapet NREP. Foto: Møller Eiendom

Mye har handlet om coronapandemien i år, og tallene fra CW Realkapital viser at mens transaksjonsvolumet fikk et kraftig tilbakeslag i andre kvartal med en nær halvering fra 2018, var tredje kvartal hektisk. I år ble det omsatt for 25 milliarder mot 14 i 2018 og 20 året etter.

Ikke samme nedbremsing

– Markedet lærer. Ved første smittebølge i mars bremset alt opp i ukesvis. Det ser vi ikke nå som det er kommet en ny bølge, sier leder for Capital Markets i CW Realkapital, Marius G Dietrichson.

Han mener at utenlandske investorer er interesserte i å komme inn i det norske markedet fortsatt, men at det ikke er mulig å reise til Norge og fysisk besikte eiendommene, begrenser kjøpene. I år har denne investorgruppen stått for 14 prosent av handelen, mens de i fjor sto for 19 prosent.

Typer eiendom omsatt

Segment20192020
Kontor34 %37 %
Bolig/boligutvikling15 %14 %
Industri/Logistikk13 %13 %
Samfunnseiendommer14 %10 %
Handel14 %9 %
Annet (hotell, kombinasjon mm.)10 %17 %
Kilde: Cushman & Wakefield Realkapital

Norske kjøpere

– Det er hovedsakelig norske kjøpere, og i tillegg til at det er vanskelig å besikte eiendommene, går prosessene ofte veldig fort. Mange objekter kuppes raskt, sier Solaas.

Et kjent eksempel på dette er da Stein Erik Hagen la nok penger på bordet til at Eiendomsspar avbrøt budrunden da selskapet skulle selge selge Oslo-eiendommen Tjuvholmen Allé 1–5 på 15.000 kvadratmeter. Prislappen er hemmelig, men den sies å ligge mellom 1,75 og 1,9 milliarder kroner.

Transaksjonsvolum kvartalsvis

Foto: Kilde: Cushman & Wakefield Realkapital

Etterspurte samfunnsbygg

– Samfunnsbygg er det vanvittig etterspørsel etter, sier Dietrichson.

Dette er bygg som huser mange typer offentlige leietagere, som kulturhus, rådhus og ikke minst barnehager.

SOLGTE BARNEHAGER: I juli ble 138 barnehager solgt fra den private barnehageaktøren Læringsverkstedet til svenske SBB for hele 4,25 milliarder kroner. Foto: Læringsverkstedet

I juli ble 138 barnehager solgt fra den private barnehageaktøren Læringsverkstedet til svenske SBB for hele 4,25 milliarder kroner. I tillegg kjøpte Aberdeen Property en videregående skole i Oslo – Kongshavn videregående skole, tidligere kjent som den gamle sjømannsskolen på Ekeberg. Her er ikke prisen oppgitt.

Hvem var kjøperne?

Type aktør20192020
Private eiendomsselskaper31 %36 %
Syndikater21 %26 %
Utenlandske investorer19 %14 %
Børsnoterte eiendomsselskaper7 %8 %
Forsikringsselskaper / pensjonsfond8 %5 %
Private investorer1 %5 %
Eiendomsfond11 %2 %
Andre2 %3 %
Kilde: Cushman & Wakefield Realkapital

Et gjennomgående tema for alle eiendomsaktører om dagen er bruk av hjemmekontor, og den fortsatte bruken.

– Mens bedriftsledere tidligere sa at alle som ønsker kunne være hjemme, er nå holdningen at folk skal møte opp. Spesielt de unge ønsker å være på kontoret. De skal opp og frem og lære av de eldre, men jeg tror hjemmekontoret vil være en del av kontorløsningene fremover, sier Solaas.