Eksplosjon i netthandel fører til kraftig lagerpress

Coronakrisen har gitt en skikkelig boost i netthandelen og nå mangler aktørene lagerplass. 

TRENGER MER PLASS: Mange aktører trenger mer plass i takt med at netthandelen øker kraftig. Her fra lageret til Arcus på Gjelleråsen.  Foto: Iván Kverme
Næringseiendom

DNB Næringsmegling utførte i oktober en undersøkelse blant de største aktørene i Stor-Oslo, som melder om et større lagerbehov. 

Behovet er totalt på 200.000 kvadratmeter i Oslo og gamle Akershus, de neste fem årene. Økt netthandel blir trukket frem som den største enkeltfaktoren og tilbudet i markedet er for lite. 

MER BEHOV: Analytiker Magnus H. Jacobsen i DNB Næringsmegling. Foto: DNB Næringsmegling

– Det er stor etterspørsel etter lager og logistikkeiendom om dagen, og vi kunne sett betydelig høyere omsetning om det hadde vært mer ute for salg, sier analytiker Magnus H. Jacobsen i DNB Næringsmegling.

Hittil i år er det omsatt lager og logistikk-eiendom for hele 9,4 milliarder kroner, bare i Oslo og Akershus.  

– Det er over dobbelt så mye som på samme tid i fjor, sier Jacobsen.

Første halvår i år økte netthandelen i Norge med 32 prosent sammenlignet med samme periode i fjor og bidrar sterkt til omsetningsveksten og behovet for mer areal. 

Lager og logistikkundersøkelsen 2020

  • DNB Næringsmegling har for tredje året på rad utført en brukerundersøkelse i lager og logistikkmarkedet i Stor-Oslo. Utvalget består av 16 av de største brukerne innenfor ulike bransjer. 
  • Samlet representerer aktørene cirka 1,1 million kvadratmeter med lager  i Stor-Oslo, men flere av aktørene er også nasjonale. Temaer er blant annet fremtidig lagerbehov, netthandel, miljø, og i år også covid-19. 
  • Deltagere i 2020: PostNord, Elkjøp, Kolonial, ASKO, KID, XXL, Posten, Brødene Dahl, Rema 1000, Europris, Elektroimportøren, Nille, Onninen, Optimera, Coop og Flisekompaniet.   
Kilde: DNB Næringsmegling

Kraftig økning 

I gjennomsnitt forventer aktørene et arealbehov på ytterligere 16.000 kvadratmeter de neste fem årene, mens svarene i undersøkelsen varierer fra 2.000 til 30.000 kvadratmeter. 

– Mange er godt rigget for vekst, gjennom både nylig installerte automatiseringsløsninger og/eller at de har utvidelsesmuligheter på eksisterende tomt. Dette er hovedforklaringen på at deltagerne ikke melder om enda større fremtidig lagerbehov, sier Jacobsen. 

Tall fra Virke viser at nordmenn handlet varer på nett for 49 milliarder kroner i 2019, og med en netthandelsvekst på 32 prosent første halvår, går det mot et nytt rekordår. 

– Veksten for lager og logistikk har bare eskalert etter corona, og mange tror at mer netthandel vil gjøre at veksten eskalerer videre, sier Jacobsen.

Amazon 

I slutten av oktober etablerte Amazon seg i Sverige hvor de nå har et 15.000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna, utenfor Stockholm. Verdens største nettbutikk nærmer seg stadig Norge. 

– Spørsmålet er om, og når de kommer. Noen av aktørene i vår undersøkelse mener det bare er et tidsspørsmål før etableringen vil skje også her, og at det vil påvirke markedet i stor grad, sier Jacobsen. 

Ifølge tall fra Virke for 2019 så sliter nesten halvparten av nettbedriftene med lønnsomheten. 48,6 prosent hadde i fjor negativ driftsmargin. Flere av deltagerne i undersøkelsen mener mange vil få det betydelig vanskeligere om Amazon etablerer seg her, med alle sine fordeler.

– Flere mener Amazon vil heve kundenes forventninger til aktørene ytterligere, hvilket kan medføre at flere av dagens netthandelsaktører vil gå krevende tider i møte.

Selskapene som deltar i undersøkelsen har fått lov til å være anonyme med tanke på deres uttalelser, men her er to sitat hentet fra undersøkelsen om Amazon:

 «Amazon Prime vil gi norske forbrukere et nytt syn på hva netthandel er. Mange av dagens aktører vil slite.»

«Om man ikke har respekt for dem, er jeg redd vi tar litt lett på de. De er rå på teknologi.» 

Store forskjeller 

Den økende etterspørselen etter mer lagerareal tror DNB Næringsmegling også vil kunne gjøre lagerbygg som ikke har rett beliggenhet, enda mindre attraktive. 

– Mange blir presset lenger ut fra Oslo i jakten på store nok tomter med ekspansjonsmuligheter, da blir nærheten til europaveien veldig viktig, sier Jacobsen.

For de fleste aktørene i undersøkelsen er nybygg på toppen av ønskelisten, fordi mange eksisterende bygg ikke tilfredsstiller krav til automatisering, beliggenhet og/eller utvidelsesmuligheter.