Gikk inn på bunnen i Entra – mener aksjen er verdt 200

Marius Borthen i Blueberry Capital kastet seg rundt og kjøpte enda flere Entra-aksjer da meldingen om budet kom. – Det er altfor lavt, mener han.

VIL HA MER: Marius Borthen i Blueberry Capital mener 165 kroner aksjen er for lite. Det mener også Entra-styret. Foto: Iván Kverme
Næringseiendom

Tirsdag morgen kom nyheten om at noen var i ferd med å legge inn et bud på Entra  , som råder over næringseiendommer til en verdi av nærmere 52 milliarder kroner. Noen timer senere ble det klart at budgiveren er svenske Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), som vil gi 165 kroner per aksje.

Det priser selskapet til nærmere 30 milliarder kroner. 115,50 kroner per aksje vil leveres som kontantvederlag, totalt 21 milliarder kroner, og resten i B-aksjer i SBB på Stockholm-børsen.

Budet innebærer en premie på 26,3 prosent av Entra-aksjens tre måneders vektede snittpris på Oslo Børs, og er 20 øre fra aksjens historiske toppnivå i februar.

– Det er altfor lavt, og det er derfor vi har kjøpt flere aksjer i morges. Umiddelbart etter at budet ble kjent, økte vi posisjonen med 30 prosent, sier Marius Borthen i den lille fondsforvalteren Blueberry Capital.

Han mener aksjen over tid er verdt «ihvertfall» 200 kroner.

Under hundrelappen i mars

Borthen kan slå i bordet med utsøkt timing for investeringen i Entra, som nå er fondets største enkeltinvestering.

– Første gang jeg kjøpte var i mars, på 115 kroner, og så videre på 98–99 da aksjen bunnet. Jeg følte det var god timing, sier han.

– I juni trakk jeg frem Entra som vårt «top pick». Da satt vi med 14 prosent av fondet i selskapet. Nå er vi oppe i 25 prosent.

Fondet Borthen forvalter er et slags «venners venner-fond» for folk i megler- og konsulentbransjen, og har 150 millioner kroner i forvaltning. 

Betydelig større er da Odin Eiendom, med sine 3,35 milliarder kroner til rådighet. 5,5 prosent av kapitalen er nå investert i Entra, og Odin-forvalter Nils Hast er heller ikke overrasket over at det kom et bud. 

– Det har vært en del prat om at Entra er en perfekt oppkjøpskandidat, og SBB har historisk vist seg å være aktiv, men jeg blir ikke overrasket om det kommer andre på banen også. Vi får se hva som skjer, sier han.

Rett etterpå skal det vise seg at han får rett, idet Entra-styret melder om en annen interessent.

TROR PÅ FLERE BUD: Odin-forvalter Nils Hast. Foto: Iván Kverme

– Hva synes du om budet?

– Jeg er jo litt partisk, siden vi eier Entra og ikke SBB, men jeg tror nok at andre kan tenke seg å by mer. Du har jo NAV-verdien, men også en del andre prosjekter i porteføljen, sier Hast.

Venter nytt bud 

Styreleder i Entra, Siri Hatlen, bekrefter at de venter på et nytt bud fra en annen aktør og at budet fra SBB ikke var tilfredsstillende. 

– Styret har vurdert det budet vi fikk oversendt og gjort en grundig vurdering sammen med våre rådgivere. Vi har konkludert med at vi ikke anbefaler budet, sier Hatlen til Finansavisen.

– Dere skriver i børsmeldingen at dere venter et bud fra en annen aktør. Er dere åpen for salg om det kommer et høyere bud?

– Styret har ikke lagt ut selskapet for salg. Styret er pliktig til å gjøre en vurdering når det fremmes et bud, og da er vårt ansvar å ivareta aksjonærenes og selskapets felles interesser. Det er våre eiere som til slutt må ha en mening om salg eller ikke, sier Hatlen.

Ser for seg budrunde

Heller ikke eiendomsanalytiker Albin Sandberg i Kepler Cheuvreux er særlig imponert over budet fra SBB, og tror en budrunde er sannsynlig.

– Det er naturligvis gøy med et bud som viser at det finnes interesse. SBB byr 165 kroner per aksje for selskapet. Jeg har et kursmål på 170 per aksje, så det er litt lavere enn det.

Entra

  • Eiendomsselskap med hovedkontor i Oslo. 
  • Adm. direktør er Sonja Horn. 
  • Grunnlagt i 2000 etter at Statsbygg skilte ut sin kontorbyggvirksomhet. 
  • Fikk sin nåværende selskapsform at Nærings- og fiskeridepartementet solgte seg ned og selskapet ble børsnotert høsten 2014. 
  • De to største aksjonærene er Folketrygdfondet og staten.

– Tror du det blir akseptert?

– Vi får vente og se. Jeg ser at SBB vil at aksjonærene skal takke ja før årsskiftet. Jeg kan bare konstatere at budet er lavere enn det jeg har tatt utgangspunkt i. Det er vel typisk at ingen vil by for høyt i begynnelsen, men nå er prosessen i gang, også får vi se hvor det havner.

Jeg ville åpenbart solgt. Definitivt
Thomas Nielsen, First Fondene

– Er du overrasket over at det kommer bud?

– Nei, egentlig ikke. Entra har en fin portefølje som mange er interessert i. SBB har vært veldig aktive, så jeg er ikke overrasket.

– For høyt 

En som derimot er overrasket, er forvalter Thomas Nielsen i First Fondene.  

– Jeg synes budet var veldig høyt. Vi har ikke hatt aksjer i Entra fordi vi har ment det har vært for dyrt. Blant de 12 mest attraktive eiendomsselskapene vi har i vårt eiendomsfond, finner man ikke Entra, sier han.

– Hvorfor mener dere selskapet er for dyrt?

ANBEFALER Å SELGE: Forvalter Thomas Nielsen i First Fondene. Foto: Iván Kverme

– Hvis du ser på sammenlignbare selskaper med lignende risikoprofil, så tenker jeg at andre selskaper er mer attraktivt priset enn Entra, med hensyn til verdiskapningen og risikoen. Når kursen stengte på 144 igår, så mener jeg åpenbart det er for høyt å betale 165 kroner per aksje.

– Det kan komme flere bud? 

– Jeg blir overrasket om det skulle kom et enda høyere bud. Jeg var overrasket over at det kom et bud i det hele tatt, det er åpenbart markedet også, sier Nielsen. 

– Hva ville du gjort som aksjonær i selskapet?

– Jeg ville åpenbart solgt. Definitivt.

Lite hjemmefrykt

Borthen i Blueberry Capital mener nedsiden i Entra er svært begrenset, mens oppsiden er høy.

– NAV-en til Entra er konservativ og høyere enn det selskapet rapporterer, samtidig som verdiene er kraftig økende. I tillegg kommer et hyggelig og økende utbytte. Prime yield stuper, og det har vært flere gode salg i markedet i tredje kvartal, sier han.

– Pareto fryktet mer hjemmekontor og satte kursmålet til 100 kroner?

– Vi benyttet fallet etter den analysen til å kjøpe enda flere aksjer.

Heller ikke Hast frykter at hjemmekontortrenden vil skade utleierne i særlig grad.

– Jeg tror den frykten har vært litt overdrevet. Selskapene er smarte nok til å tilby kontorer som er litt annerledes enn i dag og som kan forsvare inntjeningen, sier han.

(I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det oppgitt at forvaltningskapitalen i Blueberry Capital er 30 millioner kroner. Det riktige er 150 millioner kroner. Red.)

entra
kepler cheuvreux
odin forvaltning
blueberry capital
Nyheter
Næringseiendom
Børs