SBB om konkurrerende Entra-bud: PE-aktør som vil gjøre kjapp gevinst

Antagelig en kortsiktig PE-aktør, sier SBB-general Ilija Batljan om et mulig konkurrerende bud på Entra.

FIKK NEI: SBB-sjef Ilija Batljan møter stengt dør hos Entra-styret med sitt bud på 165 kroner aksjen. Foto: Eivind Yggeseth
Næringseiendom

Svenske Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), med gründer og adm. direktør Ilija Batljan i spissen, la tirsdag formiddag inn et bud på 165 kroner per aksje for børsnoterte Entra  . Det priser selskapet til oppunder 30 milliarder kroner.

Ikke nok, mener styret i Entra, som etter noen timer børsmeldte at det ikke anbefaler aksjonærene å takke ja til budet.

Selskapet skriver også at styret har enda en ikke-bundet interessent som kan komme med bud på aksjene. Hvem dette er, sier ikke børsmeldingen noe om.


– Det kan for eksempel være en private equity-spiller som skal gjøre kortsiktig gevinst, sier Batljan om den ukjente interessenten.

– Du er sikker på at det er en PE-aktør og ikke et annet eiendomsselskap?

– Det var det første som slo meg da jeg så meldingen fra Entra. Andre selskaper legger ikke inn bud 10 minutter etterpå, så noe annet ville overraske meg veldig.

Aksjen skyter fart

SBB har foreslått å betale 115,50 kroner per aksje kontant – totalt 21 milliarder kroner – og det resterende i B-aksjer i SBB, som er notert på Stockholm-børsen.

Det innebærer en premie på 26,3 prosent i lys av Entra-aksjens vektede snittpris på Oslo Børs de siste tre månedene.

Man kan få sånne reaksjoner i markedet når styret reagerer som det gjør
Ilija Batljan, SBB

– Vi har stor respekt for styret og aksjonærene. Vi har tydelig vist vår vilje med et sterkt bud som er 6,2 milliarder kroner høyere enn den volumveide kursen de siste tre månedene. Det gir et bilde av vår seriøsitet, sier Batljan til Finansavisen.

Men det er ikke bare styret som synes budet er for lavt. Etter å ha skutt fart i løpet av formiddagen, har aksjen fortsatt klatringen på ettermiddagen. I skrivende stund handles den for 173,80 kroner.

– Aksjen er opp over 20 prosent i dag?

– Ja, man kan få sånne reaksjoner i markedet når styret reagerer som det gjør. Vi har ingen synspunkter på det, men mener vi har det beste og mest langsiktige budet, sier Batljan.

– Vi har både cash og Nordens tryggeste tilgang på lange kontantstrømmer. Så får aksjonærene bestemme om de vil være med på langsiktig verdiutvikling eller ta kortsiktig gevinst.

– Fair og attraktivt

– Hva tenker dere å gjøre med Entra?

– Som du vet har jeg stor kjærlighet for Norden, og har et mål om å skape et stort nordisk selskap. Da kan man attrahere kapital og infrastruktur på en effektiv måte. Størrelsen spiller en rolle, for da får man sterk finansiell kraft og kan utvikle bygg med god kvalitet, sier Batljan.

– Er det aktuelt å høyne budet?

– Vi har fremlagt et fair og attraktivt bud som ikke bare er cash, men også aksjer i et av Nordens mest fremgangsrike selskaper.