Tror Fredriksen vil ta Norwegian Property av børs

– Norwegian Property har veldig bra eiendommer som handles med rabatt på grunn av den spesielle aksjonærstrukturen, sier Simen Mortensen i DNB Markets.

EIER FIRE AV FEM AKSJER: John Fredriksen, her fotografert på Wall Street, har full kontroll i Norwegian Property. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Næringseiendom

 

Eiendomsselskapet Norwegian Property (Npro) kunne vise til et resultat på nesten 2 milliarder kroner før skatt i første kvartal, delvis som følge av kraftige verdioppskrivninger.

Det fikk aksjen til å skyte fart på Oslo Børs. Ved 14-tiden var kursen opp 5,9 prosent til 13,55 kroner.

Norwegian Property

(Mill. kr)4. kv./204. kv./19
Driftsinntekter193,1561,5
Driftsresultat178,8210,4
Resultat før skatt1.921485,1
Resultat etter skatt1.604,8396,1

Men siden skipsreder John Fredriksen eier 80,3 prosent av selskapet gjennom sitt Geveran Trading, og Folketrygdfondet heller ikke er noen smågutt med sine 14,7 prosent, er det ikke rare greiene igjen å handle for andre investorer. 

Midtveis i Børsens åpningstid fredag var det omsatt Npro-aksjer for 1,72 millioner kroner. Temmelig lusent med tanke på markedsverdien på 8,8 milliarder.

Exit?

Det mange lurer på er om selskapets tid på Oslo Børs nærmer seg slutten.

– Det er lave volumer i den aksjen generelt, og det er opplagte merverdier. Spørsmålet er hvordan de blir synlige når eierstrukturen er låst og den frie flyten er så lav, sier analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.

– Hvor lenge tror du selskapet blir værende på børs?

– Det er veldig bra eiendommer der som blir handlet med rabatt på grunn av den spesielle aksjonærstrukturen, men det har vedvart over tid, og ingen av partene ser ut til å ha dårlig tid. Det bør og vil trolig skje noe, men å spå eksakt når er vanskelig å si.

Støtter oppskrivningene

Mortensen hadde et kursmål på 15 kroner med tilhørende kjøpsanbefaling før presentasjonen. 

Det vurderer han nå å øke, på grunn av høyere verdijustert egenkapital (NAV).

Norwegian Property

  • Næringseiendomsselskap med hovedkontor i Oslo. 
  • Adm. direktør er Bent Oustad. 
  • Eiendomsporteføljen består hovedsakelig av kontorlokaler og butikk- og serveringsarealer på Aker Brygge i Oslo. 
  • Ble notert på Oslo Børs juni 2006. 
  • Største aksjonær er John Fredriksen-kontrollerte Geveran Trading, med over 80 prosent av aksjene. Folketrygdfondet er nest største aksjonær med 14,7 prosent av aksjene.

Npro dro til skikkelig og oppjusterte eiendomsverdiene med over 1,7 milliarder kroner, delvis som følge av Telenor-bygget på Fornebu, som ble anskaffet i fjor høst. Npro betalte 5,45 milliarder kroner for det nesten 200.000 kvadratmeter store bygget, noe Mortensen mente var et knallkjøp . Eierskapet i Nordr, tidligere Veidekke Eiendom, bidro også mye.

LÅST AKSJONÆRSTRUKTUR: Simen Mortensen i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

– Det var massive verdioppskrivninger. Historisk har de vært ganske konservative og tatt dette gradvis, men nå tok de alt på én gang, lik Entra gjorde, sier analytikeren.

– Var det i overkant?

– Nei, dette reflekterer markedet. Det viste Entra-budene, selv om det blir mye på ett kvartal.

Sterkt marked

At verdiutviklingen har vært sterk i Npros kjerneområde på Aker Brygge, bekreftes av flere uavhengige analysemiljøer.

Newsec anslår såkalt prime yield (direkteavkastning) helt ned i 3,25 prosent i fjerde kvartal – ned fra 3,75 prosent kvartalet i forveien.

Pangea Property Partners er hakket mer forsiktig, og mener 3,3 prosent er reelt.

For Npro gjør det dermed ikke all verdens skade at handelen på Aker Brygge nærmest er kansellert. I fjerde kvartal falt handelsomsetningen, inkludert restauranter, med 40 prosent. Serveringsstedene opplevde et fall på 75 prosent.

– Vi tror vel at 2021, selv om det er litt utfordrende nå på begynnelsen av året, kan bli et ganske bra år for bygulvet igjen, sa adm. direktør Bent Oustad på kvartalspresentasjonen.