Tror 30 prosent av nyboligmarkedet i Oslo vil bestå av gamle hotell og kontorbygg

Det er kraftig vekst i konvertering av kontorareal til boliger. Corona og sterk boligprisvekst kan fremskynde trenden.

TROR FLERE GJØR OM: Baard Schumann i Nordr tror flere aktører vil gjøre om kontorbygg og hotell til boliger. Her fra tiden som sjef i Selvaag Bolig i 2017.   Foto: NTB
Næringseiendom

– Jeg tror at 30 prosent av nye boliger er gamle kontorbygg og hoteller på sikt. Det kommer til å komme krav om at bygg ikke skal rives, men heller bygges om, sier konsernsjef i Nordr, Baard Schumann. 

Får Schumann rett vil omlag 1.000 boliger i året komme fra gammel næringseiendom i en transformasjonsfase. Allerede i år er vedtatt konvertering av kontorareal til boliger tredoblet, sammenlignet med 2020.

Gamle bygg

Det er de gamle byggene som står for fall. Mange oppfyller ikke dagens krav til energi og miljø eller ønske om nærhet til kollektivknutepunkt og fleksibilitet. 

– Det kan også gjøre det vanskelig å gjøre om byggene til boliger med tanke på ventilasjon og høyde under taket, forteller Schumann. 

Selv om han vil ha flere boliger ut i markedet, er han personlig ikke veldig glad i konvertering. 

– Det er vanskelig å få en entreprenør til å ta risiko for hele bygget. Med nybygg vet man hva man går til, men med konvertering av gamle bygg kan det være mye skjult, sier Schumann. 

Han tror flere hotell vil gjøres om i nærmeste fremtid. 

– Vi må forvente at flere hoteller konverteres. Det vil åpne opp attraktive boligområder. Jeg tror det spesielt vil gjelde forretningshotellene, da det blir færre businessreiser, sier konsernsjefen. 

RIVER HOTELLET: I fjor sommer gikk det relativt bra med Thon Hotel Vettre, men konferansemarkedet er i endring og corona har holdt hotellet stengt i lange perioder. Nå planlegger eierne å rive hotellet om noen år. Foto: Iván Kverme

River Asker-hotell om noen år

Ett av hotellene hvor mye planlegges omgjort til boliger er Thon Hotell Vettre i nærheten av Konglungen i Asker. Her ute har Kjell Inge Røkke valgt å bosette seg og boligprisene er høye. 

Nå planlegger Olav Thon og hotellinvestor Thor Morten Halvorsen å rive hotellet for å bygge leiligheter, og et nytt hotell med langt lavere kapasitet enn i dag. De to eier 50 prosent hver. 

RIVER MED BISMAK: Hotellinvestor Thor Morten Halvorsen. Foto: NHG

– Hotellet er fra 1979 og begynner å bli modent. Dette er et flott område for boliger med en tomt på 40 mål og nærhet til strand og Asker, sier adm. direktør i Norwegian Hospitality Group, Thor Morten Halvorsen. 

Sammen med Olav Thon eier rederen og investoren også Thon Hotell Linne i Groruddalen i Oslo, i tillegg til en rekke heleide hotell som Farris Bad og Son spa.  

– Jeg er jo hotellmann, så å rive et hotell er motstridende for meg, men kurs- og konferansemarkedet er i stor endring, sier Halvorsen. 

Nedskalerer 

Ikke langt unna Thon Hotell Vettre ligger Petter Stordalens Hotell Leangkollen og Trygve Hegnars Holmen Fjordhotell. 

 – Det at vi nedskalerer gjør jo det også litt mer levelig for de to andre, sier Halvorsen. 

I dag har hotellet 155 rom og antallet skal etter planen bli mer enn halvert. 

– Vi vil etablere et lite hotell hvor vi satser på 50–70 rom/leiligheter på Vettre. Ellers er planen at det skal være 150 leiligheter fra 40 til 150 kvadratmeter til salgs, og kanskje seks etasjer, sier hotellinvestoren.  

 – Er det ikke vemodig å rive et over 40 år gammelt hotell? 

– Jo, men det er en tid for alt. Det kommer nye hoteller hele tiden og da må du bestemme deg for om du skal ruste opp, eller finne på noe annet, sier Halvorsen.

Det nye hotellet skal satse mer på langtidsboende, men vil også fungere som i dag, med restaurant og fasiliteter for konferanse og selskap.

Det var Budstikka som først omtalte planene.   

Vil konvertere flere 

Hotellinvestoren sier han også har prøvd å konvertere sitt Clarion Collection Hotel Park i Halden.

– I løpet av 20 år håper jeg vi får til en konvertering til boliger der, sier han.

Petter Stordalen utelukker ikke at det kan komme konverteringer av Nordic Choice-hotell, selv om det ikke er aktuelt nå. 

– Det er alltid mulig, men ikke noe vi har planer for, eller planlegger, skriver Stordalen i en SMS. 

Finansavisen har også vært i kontakt med Thon Hotels og Scandic sentralt, men de har ikke svart på eventuelle konverteringsplaner. 

Studentboliger

DNB Næringsmegling tror videre boligprisvekst også borger for mer konvertering av næringseiendom. 

– KAN BLI STUDENTBOLIGER: Magnus Havikbotn Jacobsen, analytiker DNB Næringsmegling. Foto: DNB

– Hvis boligprognosene slår til, så kan det bli enda mer attraktivt. Byggene kan blir gjort om til for eksempel studentboliger, sier analytiker Magnus Havikbotn Jacobsen.

Det siste året er boligprisene i Oslo opp 13 prosent, mens ledigheten i kontormarkedet er ventet å nå 8 prosent i løpet av året.