Hemmelig bonusfest

Norges matvarekonger får hemmelige beløp i milliardklassen. - Korrupsjon, sier en leverandør.

Næringsliv

De store kjøpmennene i Norge tvinger underleverandørene til å betale dem hemmelige beløp i milliardklassen. Systemet hindrer konkurranse, fordyrer matvarene og begrenser utvalget. Nå sier enkelte stopp: De store kjøpmennene i Norge tvinger underleverandørene til å betale dem hemmelige beløp i milliardklassen. Systemet hindrer konkurranse, fordyrer matvarene og begrenser utvalget. Nå sier enkelte stopp: - Jeg var inne i tre kjeder, men nå er jeg ute igjen. Fordi jeg nekter å betale for å komme inn. Korrupsjon. Hva er forskjellen om Statoil betaler en arabisk sjeik noen millioner rett i lomma for å komme inn et oljeland eller om jeg må betale for å komme inn i butikkjedene? Dette handler om rå makt. Og om at de store kjøper seg fri fra brysomme konkurrenter, sier direktør Rune Forsberg i Hval Sjokoladefabrikk til DN.- Hvorfor tror du noen få på toppen er blitt så rike på så kort tid? De melker systemet, sier Forsberg.- Vi kan ikke annet enn å finne oss i det meste. Ellers ryker vi ut. Den eneste løsningen vi har, er å skru opp prisen på matvarene, sier en sentral leverandør.Basert på interne tall DN har fått tilgang til, anslår avisen at kjedene får tre milliarder kroner i årlig "bonus" av leverandørene. Kontantsummene har flere navn, for eksempel breddebonus, lengdebonus, lojalitetsbonus, toppbonus og samarbeidsbonus.

Nyheter
Næringsliv