Lomme-projektor

Mitsubishi viste nylig fram en liten batteridrevet lomme-projektor.

Publisert 14. jan. 2005 kl. 13.52
Oppdatert 14. des. 2013 klokken 03.24
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 207 ord
Projektorer blir stadig mindre, og i dagens modeller er det lyspæren som har blitt den største hemskoen for videre utvikling. For å få nok lys fram til lerretet er projektorene utstyrt med en brennvarm lyspære som krever kjøling. Det betyr innebygde vifter som både bråker og krever plass.Mitsubishis løsning baserer seg på mer effektive lyskilder i form av lysdioder. Dermed kan man kaste ut en del andre komponenter også: Ettersom lysdiodene kan produsere primærfargene RGB kan projektoren klare seg uten det roterende fargefilteret man trenger når det bare er en hvit lyskilde tilstede. Og ettersom lysdiodene ikke utvikler på langt nær så mye varme som glødetråd-pærer, forsvinner også det meste av kjølebehovet.I tillegg til å kunne gjøre projektoren langt mindre, får kundene også etpar andre hyggelige bonuseffekter: Støyen blir borte, og kostbare lyspærer blir en saga blott. Dessuten blir altså hele apparaturen mindre.Mitsubishis prototype kunne vise 800 x 600 piksler store bilder på en 42 tommers skjerm. Og takket være sitt minimale strømforbruk kunne enheten kjøres i to og en halv time på et sett batterier som ble klipset fast på undersiden. Prototypen ble demonstrert på Consumer Electronics Show i Las Vegas denne uken. Etter sigende skal modellen være klar for salg i løpet av første halvår.