Crossbar latch kan være oppfinnelsen som sender den berømte transistoren over til museumshyllene, sammen med forgjengeren radiorøret. I hvertfall demonstrerte HPs forskere ved Quantum Science Research nylig at denne "kryssgitter-platen" kunne oppføre seg som en transistor, og dermed ha muligheten til å revolusjonere innmaten i de fleste digital-dingser.HP-forskerne sier at de er i ferd med å gjenoppfinne datamaskinen på molekylnivå. Deres transistor-arvtaker krever nemlig langt mindre fysisk plass, og dermed vil det (nok en gang) være mulig å øke tettheten i fremtidens databrikker, samtidig som hastigheten øker og strømforbruket senkes.Sjefene ved HPs forskningslaboratorium er likevel ganske edruelige på egne vegne, og tror at den tradisjonelle transistoren ennå har flere år igjen å leve. Likevel mener de at de sitter på en teknologi som kan komme til å få like stor betydning som transistoren har hatt de siste femti årene.HPs pressemelding finner du.