Ny trend: Slik ønsker vi å jobbe

Ny trend er på vei inn blant arbeidstakere: Solskinnsjobbing.

Næringsliv

En ny trend er på vei: Solskinnsjobbing. Den går ut på at folk velger seg en deltidsjobb som er annerledes enn hva de driver med til vanlig, fordi de ønsker å utvikle nye sider ved seg selv. Trenden er i ferd med å gripe om seg på det britiske arbeidsmarkedet.Trendanalytiker Marius Jensen i Opinion kaller fenomenet solskinnsjobbing, eller «sunlighting» som det heter i USA.- Bijobben gir identitet, selvrealisering og troverdighet, mens hovedjobben handler om å tjene penger til livets opphold, sier trendanalytiker Jensen til Dagsavisen.Jensen viser til USA, der den nye generasjon Y, til forskjell fra generasjon X, ikke ser det som sitt livs store oppgave å gjøre jobben og hobbyen til ett. I stedet skal det være lov å tjene pengene mellom klokken åtte og fire, og deretter gå ut i verden og legge mer av kjærligheten og tiden sin i en tilleggsjobb eller hobby. Ifølge Jensen er det ikke gjort noen norske studier som bekrefter utviklingen her hjemme, men han mener fenomenet har like godt grunnlag for å slå rot her som i USA.I fjor hadde nærmere 170.000 arbeidstakere i Norge en bijobb i tillegg til hovedjobb. Det tilsvarer 7,4 prosent av arbeidsstyrken her hjemme. (©NTB)Nå er imidlertid ikke dette noe nytt i Norge - dugnadsåndens rike. Her jobber vi for penger om dagen og gratis i fritiden. I vår egen og våre håpefulles interesse. Og det har vi gjort i årtier.Intet nytt i Norge, altså, men med et utenlandsk og nytt begrep blir det kanskje enda kulere?

Nyheter
Næringsliv