Siste nytt fra IBM

IBM har funnet en måte å forlenge levetiden til dagens mikroprosessorer.

Næringsliv

IBMs forskningsdivisjon annonserer i dag at de har funnet en ny måte å lage høykvalitets linjemønstre for produksjon av mikroprosessorer som vil forlenge levetiden til dagens halvledere. Selskapet hevder med dette å ha endret spillereglene for prosessorutviklingen i forhold til det som tidligere har vært mulig og puster nytt liv i Moore's lov. Den nye fremstillingsprosessen utsetter behovet produsenter av halvledere har til stadig fornying og omstilling som er svært fordyrende for bransjen, ifølge en melding fra selskapet. Forskere fra IBM har utviklet den minste høykvalitets linjebredden som noensinne er laget ved hjelp av dyp-ultrafiolett optisk litografi (DUV, 193 nanometer) - en teknologi som i dag brukes til å "trykke" kretser på en brikke. Dette resultatet viser at optisk litografi, som er den metoden som brukes til å produsere brikker i dag, har et potensiale i seg til å utvikles langt videre enn man tidligere har trodd var mulig. Det vil bety enormt mye for produsenter av halvledere som nå ikke trenger å "satse på en ny hest", noe som medfører høy risiko og store kostnader.Vedlagt bilde viser til venstre den lille brikken med en linjebredde på 29,9 nanometer med tilsvarende mellomrom laget av forskere ved Almaden Research Center in San Jose, California, ved hjelp av ulike optiske litografier. Disse linjene er mindre enn en tredel av tidligere størrelse på 90 nanometer som vises til høyre, og som i dag masseproduseres av mikroprosessorindustrien. De er også betydelig mindre enn 32 nanometer som bransjen trodde ville være den optimale størrelsen man kunne oppnå ved hjelp av optisk litografi. Ved å lage slike små enheter ved hjelp av optisk litografi, har forskerne vist bransjen at man faktisk kan forlenge nåværende produksjonsmetode og lage enda mindre mikrokretser, ifølge selskapet.

Nyheter
Teknologi