Selskapet TDK jobber nå med å utvikle neste generasjon optiske plater, der data kan lagres på mange lag under hverandre i platen. Vi har jo allerede tolagsplater, men TDK utvikler nå teknologi som kan lagre data i hele 8 lag, og dermed prestere en kapasitet på 200 gigabyte. Selskapet har allerede fremstilt firelagsplater på 100GB i laboratoriet.TDK selger allerede enkeltlags og tolags blu-ray-plater for hjemmebrenning som kan svi inn data med en hastighet på 72 Mbps (2x). Men i TDKs fremtidsvyer skal hastighetene økes dramatisk, og de nevnte firelags-protoypene brenner på hele 216Mbps (6x).En vesentlig teknikk for å øke antall lag og brennehastighet er å hindre støv og smuss på plateoverflaten. TDK kaller sin metode "Durabis2", og er en overflatebehandlingen som i følge produsenten skal gjøre platene langt mer motstandsdyktige både mot støv, fingeravtrykk og ultrafiolett lys.TDK hevder at plater med durabis-belegget kan lagres trygt i mer enn femti år, og at de tåler mer enn 10 tusen overskrivninger uten å protestere.Foreløpig er det imidlertid en dyr løsning å plassere sine data på blu-ray-plater. TDKs brennbare tolagsplater koster omlag 280 kroner stykket. Overskrivbare plater i samme størrelse koster nesten en hundrelapp mer.Det betyr en gigbayte-pris for overskrivbare media på kr. 7,60. Lagring på harddisker koster til sammenligning bare en tredjedel.