De fleste PC-brukere er neppe klar over hvilke ubrukte superkrefter som gjemmer seg bort på skjermkortet. Krefter som bare blir tatt i bruk når det skal spilles dataspill med høyoppløselig grafikk. For mens PCene hovedprosessorer har utviklet seg stødig og taktfast de siste årene, har ytelsen for grafikkprosessorer nærmest eksplodert. Nå tilbyr selskapet Peakstream en løsning som lar spesielt interesserte tappe av de enorme kreftene nye grafikkprosessorer kan tilby.Et typisk moderne PC-system kan i beste fall tyne seg til en prosesseringskraft på etpar titalls GFLOP (milliarder operasjoner per sekund). Men nye skjermkort haler med letthet i land det tidobbelte og mer. ATI opplyste nylig at deres nyeste grafikkprosessor makser ut på 375 GFLOPs. Denne prosessoren er det to av på selskapets råeste skjermkort X1950 XTX (bildet).Men det er selvsagt en hak ved det hele. Dagens PC-programvare er ikke laget for å unytte disse superkreftene. Tilbudet fra Peakstream innebærer en programmeringsløsning som gjør det mulig å kombinere hovedprosessor og grafikkprosessor sammen. Resultatet blir en superdatamaskin som kan yte rundt 20 ganger mer enn når bare hovedprosessoren brukes.Riktignok kommer løsningen med en litt stiv oppstartskostnad: Peakstream krever to tusen dollar for sin utviklerpakke. Til gjengjeld lover de en løsning som kan brukes med standard utviklerverktøy, samt at systemet har en minimal lærekurve.Systemet kan være interessant for utviklermiljøer der det lages applikasjoner som skal knuse store tallmengder - typisk finans, olje/gass og forskningsmiljøer.Mer info på www.peakstreaminc.com