Milton Friedman død

Den verdenskjente økonomen og nobelprisvinneren Milton Friedman døde torsdag.

Næringsliv

Den verdenskjente økonomen og nobelprisvinneren Milton Friedman døde torsdag, opplyser tankesmien Cato Institute.Friedman var en ivrig forkjemper for økonomisk liberalisme og en motstander av sterk offentlig regulering av økonomien. Han fikk nobelprisen i økonomi i 1976.Friedmans teorier var toneangivende fra begynnelsen av 1980-tallet og hadde stor innflytelse på politikken til den tidligere amerikanske presidenten Ronald Reagan. Også Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher lot seg inspirere av økonomiprofessoren som i en årrekke var tilknyttet Universitetet i Chicago.- Milton Friedman revolusjonerte økonomisk tenkning over hele kloden, sier James Dettmer, talsmann ved den liberalistiske tankesmien Cato Institute, hvor Friedman hadde en viktig rolle.- Hvis John Maynard Keynes dominerte økonomisk tenkning ved midten av det 20. århundret, så dominerte Friedman den økonomiske tenkningen ved slutten av århundret, og godt inn i på 2000-tallet, sier Dettmer.Milton Friedman døde i sitt hjem i San Francisco i den amerikanske delstaten California, ikke langt unna Stanford-universitetet hvor han underviste i senere år. Han ble 94 år gammel. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv