KjøpLogg inn

Satser stort mot Russland

Med hovedkontor i Kirkenes og bosted i Murmansk har Bjørn Storvik utviklet det største private norske kompetansefirma i Barentsregionen.

Publisert 14. april 2007 kl. 13.27
Oppdatert 14. des. 2013 klokken 01.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 234 ord

Siden 1993 har Bjørn Storvik vært døråpner og tilrettelegger for norske bedrifter som vil etablere seg i Russland. Datterselskapet Rambøll Storvik har vokst kraftig og har nå 16 russiske ansatte i Murmansk i tillegg til Bjørn Storvik, som karakteriserer seg selv som gallionsfigur for bedriften.Ifølge Storvik har det skjedd et markant skifte i den norske næringslivssatsingen.- Tidligere var det stort sett nordnorske bedrifter som viste interesse. Fiskeri var drivkraften. Nå ser vi en større interesse fra andre deler av landet, fra bedrifter som har sterkere finansiell ryggrad og som er innstilt på å bruke tid og krefter på å komme seg inn i Russland, sier han.Han merker også en stigende interesse fra oljerelatert industri. At mektige Gazprom i fjor høst sa nei til utenlandsk eierskap på den gigantiske Stockman-utbyggingen har på ingen måte dempet interessen. Storvik sier seg faktisk glad for Gazproms beslutning, da den vil føre til et bredere engasjement.80 norske etableringerFor fem måneder siden publiserte Rambøll Storvik en oversikt over norske bedriftsetableringer i den russiske delen av Barentsregionen. Den viser til 80 kjente norske etableringer i bedrifter som sysselsetter om lag tusen russlandsrelaterte årsverk i Norge og Russland.Oversikten viser at de fleste etableringene skjer ved at nordmenn kjøper seg inn på eiersiden i russiske selskaper. Nær halvparten av bedriftene sier de bare har brukt egenkapital, mens nær en tredel har fått støtte fra Innovasjon Norge og en drøy firedel fra Barentssekretariatet. (©NTB)