Helseaktører vil gjøre p-pillen reseptfri

Ledende leger og forskere mener at reseptplikten på p-pillen bør fjernes.

En fersk undersøkelse viser at unge jenter får sin kunnskap om bruk, virkninger og bivirkninger fra venninner, media og til en viss grad foreldre.Helsepersonell bidrar i svært liten grad til å kaste lys over p-pillen. Derfor kan p-pillen like gjerne bli reseptfri, mener forskerne som står bak undersøkelsen. De får støtte både fra Legeforeningen og Allmennlegeforeningen.- Det viktigste er at p-pillen blir mer tilgjengelig, og det vil den bli ved at man selger p-piller reseptfritt på apotekene, sier professor i gynekologi ved NTNU Finn Egil Skjeldestad som har gjennomført undersøkelsen sammen med forsker Thomas Hansen.President Torunn Janbu i Den norske lægeforening sier til Dagsavisen at bruken av angrepille kan gå ned dersom p-pillen blir reseptfri.- Det viktigste er at jenter lett kan beskytte seg mot uønskede svangerskap, så jeg støtter at man fjerner reseptplikten, sier hun.Leder Jan Emil Kristoffersen i Allmennlegeforeningen påpeker at det allerede er en særregel som gjør at en resept på p-piller kan gjelde i tre år.Reseptplikten har derfor begrenset nytte og dagens forbrukere er uansett så opplyste at de selv kan avgjøre om de tilhører de få som av medisinske grunner ikke bør bruke p-pillen, mener Kristoffersen. (©NTB)