Jordbærdyrkere må tenke tunnel

Bedre jordbær, lenger sesong, større avlinger, mindre plantevernmidler og komfortable arbeidsforhold. Et økende antall jordbærdyrkere velger å sette produksjonen under tak.

Over store deler av Østlandet og Sørlandet er årets jordbærsesong så godt som over. Regn og flom har ødelagt avlinger. Samtidig kommer de første Trønderbæra på markedet nå, mange uker etter at de første bærene fra Rogaland var i butikkene. Der har problemet heller vært tørke.- Når vi ser hvor plaget bransjen er av norsk klima generelt og værforholdene i år spesielt er det ingen tvil om at framtiden innen jordbærdyrking ligger i tunneler. Da kan jordbærsesongen bli dobbelt så lang i tillegg til at det blir mindre svinn som følge av råte. Mye av det som selges av frilandsbær nå er jo av dårlig kvalitet må grunn av regnværet, sier forsker Rolf Nestby i Bioforsk til NTB.På Lier i Akershus dyrker Myhrene AS jordbær i fire omganger for å forlenge sesongen. Med 30 dekar i tunnel kan de begynne sesongen en måned tidligere. Deretter dyrker de frilandsbær med og uten plastdekke og til slutt høster de bær som dyrkes i høyden, der klimaet er kaldere.- Slik blir sesongen 12 uker lang. Av dette utgjorde sesongen for frilandsbær uten plastdekke bare ti dager i år, og der var det veldig dårlig resultat, sier Simen Myhrene.Myhrene AS er også Norges største leverandør av jordbærtunneler, med 95 prosent av markedet.- I fjor solgte vi 200 dekar tunneler, og det blir minst like mye i år, sier Myhrene. (©NTB)