- Lavkonjunktur i USA er ikke farlig for verdensøkonomien

Er det slik at verden blir forkjølet når USA nyser? Nei, mener to fremtredende økonomer. Slik kan verden få igjen det den vil tape på lavere eksport til USA.

Ifølge markedet blir verden forkjølet når USA nyser. Fjorårets nobelprisvinner i økonomi Edmund Phelps og OECDs sjeføkonom Jean-Phillipe Cotis er uenige i dette, melder Dagens Industri. Ifølge markedet blir verden forkjølet når USA nyser. Fjorårets nobelprisvinner i økonomi Edmund Phelps og OECDs sjeføkonom Jean-Phillipe Cotis er uenige i dette, melder Dagens Industri. - Hva vi ser i dag er at vi kan ha en avmatning i USA som ikke påvirker resten av verden. (...) Avmatningen i USA er begrenset til boligsektoren, mens resten av økonomien tøffer på i god takt, sa Cotis ifølge avisen under Almedalsveckan på Visby, Gotland.Phelps påpeker at globaliseringen virker på flere måter. På den ene side virker en lavkonjunktur i USA negativt på verden ved at eksporten til USA minker. På den annen side gir den lavere amerikanske renter, og senere et lavere globalt rentenivå, noe som gjør det billigere å investere.- Så det resten av verden taper i lavere eksport til USA, kan den få igjen i økte investeringer hjemme, sier Phelps ifølge Dagens Industri.Den største trusselen mot superkonjunkturen ifølge de to er økt proteksjonisme.