Tørken brakte fram kongsgård

Arkeologer har med stor sikkerhet funnet restene etter en kongsgård på Haug ved Stiklestad, takket være været.

Årets tørke har gjort det mulig for arkeologene å kartlegge gamle funn fra luften. På den måten har man for første gang kunnet påvise flere langhus på Haug som er restene etter kongsgården som lå der for over tusen år siden.- Dette er et stort og viktig funn, sier arkeolog Eskil Følstad til Adresseavisen.- For første gang har vi kunnet påvise hvor kongsgården lå, forklarer han.Funnet ble gjort under en helikoptertur torsdag denne uken.- Det er svært sjelden man finner spor etter langhus og det har aldri skjedd i Stiklestad-området før, sier Følstad.De siste ukene har arkeologene også funnet spor etter godt over 100 gravhauger og bosettinger. Med kongsgården som rosinen i pølsa.- Årsaken til at disse funnene kommer så tydelig fram når det er tørke, er at jordsmonnet er mye mer saftig i og rundt en gravhaug. Dermed vokser kornet ulikt, forklarer Følstad.Kongsgården på Haug blir nevnt to ganger i Snorre og flere ganger i såkalte middelalderbrev. (©NTB)