Verdens største selskaper: Statoil ned, Hydro opp

Statoil er det eneste selskapet fra Norden som havner på lista over verdens 100 største selskaper. Konsernet er rangert som nummer 78 - ned fra 70.

Hydro ligger på 212. plass, opp fra 222. plass i fjor. Og sammen med fusjonskameraten Statoil er de eneste selskaper fra Norge på Fortunes liste over verdens 500 største selskaper. Denne årlige lista er basert på fjorårets omsetningstall.Norden har i alt 13 selskaper på lista. Statoil har størst omsetning av disse, mens finske Nokia er nummer to. Danskenes shippinggigant A.P. Møller-Mærsk Group er nummer tre, foran svenske Volvo.Av europeiske selskaper er Statoil nå rangert som nummer 37 målt i omsetning.Øverst på lista troner den amerikanske butikkjeden Wal-Mart med en omsetning på 351,1 milliarder dollar. De er også størst når det gjelder ansatte, med hele 1,9 millioner personer på lønningslista. Av de 500 selskapene på omsetningslista er hele 162 fra USA. Deretter følger Japan (67), Frankrike (38), Tyskland (37) og Storbritannia (33). Kina er på vei oppover med 24 selskaper på lista.Blant industriene er det helt klart olje, gass og annen energiproduksjon som dominerer, sammen med bilindustrien.På lista over verdens største petroleumsselskaper kommer Statoil på 13. plass. (©NTB)