Historisk overskudd på Tysklands statsbudsjett

For første gang siden gjenforeningen av Tyskland har landet nå overskudd på statsbudsjettet. Etter første halvår 2007 kan tyskerne notere seg for et budsjettoverskudd på 1,2 milliarder euro.

Scanpix / Scanpix
Næringsliv

Det tilsvarer vel 9,5 milliarder kroner og er ikke all verden, som pengebeløp betraktet. Det viktigste er at tyskerne med god margin overholder EUs budsjettkrav, som tillater et budsjettunderskudd på inntil 3 prosent av vedkommende lands brutto nasjonalprodukt BNP.BNP er den samlede verdien av de varer og tjenester et land produserer på ett år. I tiden fra 2002 til 2005 lå de tyske budsjettunderskuddene på over 3 prosent, men dette er nå snudd til et overskudd, opplyste Tysklands statistiske sentralbyrå i Wiesbaden torsdag.Overskuddet, som er det første siden Vest-Tyskland og DDR ble forent i én stat i 1990, skyldes først og fremst at statens inntekter har steget, og i første halvår i år lå 5,6 prosent over nivået fra samme tidsrom i fjor.Samtidig økte statsutgiftene bare med svært moderate 0,7 prosent. At tyskerne var på riktig kurs, ble klart allerede i fjor, da budsjettunderskuddet for første gang siden 1990 lå innenfor EUs såkalte Maastricht-grense på 3 prosent av BNP. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv