Nesten halvparten av røyken er kjøpt i utlandet

Nesten halvparten av røyken som dras ned i lunger på norsk jord, blir kjøpt utenfor landets grenser.

Næringsliv

I 1990 svarte 9 prosent av røykerne at det siste døgnets forbruk av tobakk var kjøpt i utlandet. I fjor sa 42 prosent det samme, ifølge rapporten «Tall om tobakk» fra Sosial- og helsedirektoratet. Størstedelen av de utenlandske sigarettene kommer fra Sverige, ifølge den nye rapporten. I 1990 svarte 9 prosent av røykerne at det siste døgnets forbruk av tobakk var kjøpt i utlandet. I fjor sa 42 prosent det samme, ifølge rapporten «Tall om tobakk» fra Sosial- og helsedirektoratet. Størstedelen av de utenlandske sigarettene kommer fra Sverige, ifølge den nye rapporten. - Dette er ikke overraskende for oss. Et økende antall tobakksbrukere har dratt over grensa for å handle siden 1990-tallet. Omfanget kan være enda større enn 42 prosent på grunn av smuglingen, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).Han innser at tobakk er et helseskadelig produkt og at det må være avgifter, men avgiftene kan ikke være så høye at norske salgskanaler blir undergravd, mener Hammerstad. - Her må man finne en balanse. Vi mener at avgiftene bør justeres noe ned, sier han.

Nyheter
Næringsliv