Popmusikk skal roe griser før slakting

Popmusikeren Thomas Dybdahl klimprer på gitaren når et slakteri på Jæren går nye veier for å roe ned griser som skal slaktes.

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Næringsliv

Når slakteriet Prima Jæren åpner i neste uke, blir ett av høydepunktene urfremførelsen av spesialkomponert musikk for griser; lydbilder som skal berolige dyrene mens de venter på den store stillheten.- En blanding av instrumentalmusikk og naturlyder som jeg antar at griser vil være komfortable med, forklarer musiker og musikkprodusent Håvard Rosenberg til Stavanger Aftenblad.Den kjente musikeren Thomas Dybdahl er også med på bestillingsverket.- Dybdahl bidrar først og fremst med en del eksperimentelle grep på gitaren, forklarer Rosenberg.Slakteriet viser til at det forskes mye på hvordan musikalske lyder virker på dyr.- Vi er opptatt av å få fram kvalitetsprodukter. Kan vi redusere stresset på dyrene vil det også påvirke kjøttkvaliteten. Slik sett kan dette bli prikken over i-en, sier prosjektansvarlig Anbjørn Øglend.Seniorinspektør Marie Nøkling i Mattilsynet Midt-Rogaland mener musikken kan være bra for grisene - så lenge den ikke er for høy. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv