Kirker og skoler råtner på rot

Skoler, kirker og svømmehaller forfaller. Prislappen for å sette dem i stand er minst 150 milliarder kroner.

Publisert 9. okt. 2007 kl. 06.08
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 06.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 192 ord
- Milliarder av kroner kunne ha vært spart hvis man ikke hadde utsatt vedlikeholdet. Når man først gjør noe, er det ikke lenger vedlikehold, men store reparasjoner og utskiftninger, sier NTNU-professor Svein Bjørberg til Aftenposten.I 1996 vurderte man for eksempel at oppussingen av Oslo domkirke ville koste 12-13 millioner kroner. Nå kan regningen komme opp i 150-160 millioner kroner på grunn av råte og sopp i takkonstruksjonen.Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) har beregnet at helt nødvendig vedlikehold og oppgradering av landets 1.600 kirker vil koste 8,4 milliarder kroner.Dårlig vedlikehold er utbredt i hele den offentlige sektoren, og svært mange offentlige bygninger i Norge skriker etter en overhaling. NTNU-professor Svein Bjørberg beregner det totale vedlikeholdsetterslepet for kommunal og statlig bygningsmasse til 150-165 milliarder kroner.Statens bygningstekniske etat anslår det totale vedlikeholdsetterslepet bare for den kommunale bygningsmassen til å være 100-150 milliarder kroner, men prosjektleder i etaten, Per T. Eikeland, peker på at summen kan være høyere fordi det er store mørketall.- Vedlikeholdet blir utsatt så lenge som mulig, og når man først gjør noe, oppdager man ofte andre og større skader enn det man visste om da man satte i gang, fremholder Eikeland. (©NTB)