En av Dagbladets journalister fikk tak i lydopptaket av telefonsamtalen, og samtalen ble trykket i sin helhet i avisen i fjor. En måned senere overførte avisen 6.000 kroner til den avlyttede 28-åringens konto. Overføringen var beskrevet som «Lønn fra AS Dagbladet», viser dokumentasjon som NRK har fått tilgang til.28-åringen er en av de tre som i Oslo tingrett står tiltalt for å ha planlagt terrorangrep. Han sier han fikk pengene i forbindelse med lydbåndopptaket.Dagbladets redaktør Anne Aasheim hevder på sin side at han fikk pengene for andre saker. Hun sier avisen hele tiden var klar over hvem tipseren var.- Vi ber ikke om vandelsattest når vi utbetaler tipshonorar, vi gir tipshonorar til alle som tipser oss, sier Aasheim.Hun ser ingen problemer med at det er tett kontakt mellom journalister og kilder.- Det vil bestandig være nær kontakt mellom våre reportere og våre kilder, sånn er det, sier Aasheim.Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener dette er galt. Nære bånd til kriminelle kilder er forkastelig, spesielt når kildene får betalt, mener Kokkvold.- I noen helt spesielle situasjoner kan man kanskje måtte gjøre det for å få fram samfunnsviktig informasjon. Hvis ikke, er det forkastelig, sier Kokkvold.Ifølge Vær Varsom-plakaten skal pressen som hovedregel ikke betale kilder eller intervjuobjekter for informasjon. (©NTB)