Ni dømt i banksvindelsak

Flere milliarder kroner gikk tapt i risikofylt spekulasjon, og tapet førte eieren, til randen av konkurs.

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Ni personer er dømt i det som er Østerrikes største bankskandale. Flere milliarder kroner gikk tapt i risikofylt spekulasjon, og tapet førte eieren, en østerriksk fagbevegelse, til randen av konkurs.- Alle ni tiltalte ble dømt til fengselsstraffer fredag. Bankens tidligere toppsjef, Helmut Elsner (72), er dømt til ni og et halvt års fengsel, sa dommer Cludia Bandion-Ortner fredag.Dommeren i Østerrike mener de ni er ansvarlige for tap av 1,4 milliarder euro, eller nærmere 11,2 milliarder kroner, i Østerrikes fjerde største bank, BAWAG.Elsner ble funnet skyldig i tillitsbrudd og bedrageri etter å ha beordret investeringer med svært høy risiko.Bankmann og investor Wolfgang Flöttl, som holder til i New York, skal ha stått for de katastrofale spekulasjonene. Han ble fredag dømt til to og et halvt års fengsel.De andre tiltalte ble idømt fengselsstraffer på mellom ti måneder og fem år.- GrådighetBanken BAWAG lånte også flere hundre millioner dollar til tidligere Refco-sjef Phillip Bennet like før meglerhuset søkte konkursbeskyttelse i 2005. Torsdag ble Bennett dømt til 16 års fengsel i USA.Dommeren fordømte det han omtalte som den arrogante grådigheten til de kriminelle hvitsnipparbeiderne involvert i saken.