Økende narkosmugling gjennom Irak

Krigsherjede Irak er i ferd med å bli en viktig mellomstasjon for internasjonale narkotikasmuglere.

Røyk - Foto: Scanpix

Siden den amerikanskledede invasjonen i 2003 har handelen med opiater, hasj og marihuana økt gradvis, ifølge irakiske myndigheter. Det antas at mye narkotika produsert i Afghanistan, kommer til Irak via Iran.Det er vanskelig å få tak i pålitelig statistikk i Irak etter flere år med konflikt, men regjeringen i landet forteller om et økende antall pågrepne smuglere ved grenseovergangene mot Iran, Kuwait og Saudi-Arabia.SkjulestederByen Maysan, et steinkast fra den iranske grensen, mistenkes for å være et stadig viktigere knutepunkt for smuglere på vei mot hovedstaden Bagdad.Et stykke lenger sør ligger sumpområdet al-Ezeir, som strekker seg over grensa inn i Iran. Myrene inneholder ypperlige skjulesteder for dem som frakter tusenvis av kilo heroin og andre opiater inn i Irak hvert år.Enda lenger sør, i havnebyen Basra, pågår det ifølge politiet også en hektisk narkoaktivitet.- Smuglerne frakter hasj og opium gjennom al-Shalamja ved den iranske grensen, og gjennom Safwan i nærheten av grensen mot Kuwait, sier en kilde i Basra-politiets narkotikaseksjon.- Minste motstands veiIrakisk politi ønsker ikke å anslå hvor mye narkotika som fraktes gjennom landet hvert år. Men myndighetene i nabolandet Iran tror godt over 1.000 tonn sendes fra Iran til andre deler av verden hvert år. Det antas at det meste blir fraktet ut av landet via Irak.Generell ustabilitet har gjort det lettere for smuglere å operere i Irak, og manglende infrastruktur gjør det vanskelig for myndighetene å få oversikt over situasjonen.- Narkotika følger minste motstands vei, og deler av Irak passer utvilsomt til den beskrivelsen, sier en FN-tjenestemann som jobber med narkotikabekjempelse.Fagfolk peker dessuten på at en del av de stimulerende stoffene forblir i Irak, og at bruken av rusmidler blant irakere har økt kraftig.- Selv om vi mangler offisielle tall, så virker det som narkotikamisbruket i Irak har økt dramatisk. Det gjelder også blant barn fra forholdsvis velstående familier, heter det i en rapport fra The International Narcotics Control Board. (©NTB)