Se opp for falske legemidler i utlandet

Har du glemt medisinene dine hjemme når du er på ferie i utlandet? Pass på at medisinene du skaffer deg ikke er forfalsket.

Foto: Scanpix

Skal du på ferie og går på medisiner, har lederen i Norges Farmaceutiske Forening, Anne Markestad, et kanskje selvsagt, men likevel viktig første råd:- Husk å ta med deg medisinene dine! Det er slett ikke sikkert at den medisinen du bruker fins i det landet du skal til. Dessuten må du høyst sannsynlig også til lege for å få resept, og alt slikt tar tid, sier Markestad.Husker du bare navnet på preparatet du bruker, kan det faktisk bli problematisk å finne ut hvilken type du skal ha og hva medisinen skal inneholde av virkestoffer, påpeker hun.Falske medisinerHar du glemt medisinene dine hjemme, og må få tak i nye i utlandet, må du også være oppmerksom på at det fins masse forfalskede medisiner på markedet.- I Asia kan en vesentlig andel av medisinene på markedet være forfalskede. Det betyr at de inneholde for mye eller for lite av et virkestoff, eller at de har et annet virkestoff enn de skal ha. Tar du slike medisiner, kan det i verste fall føre til at du blir alvorlig syk, sier Markestad til NTB.Den økende importen av falske legemidler er blitt et økende problem i mange land. I EU og EØS-området er legemiddelmarkedet strengt regulert, så problemet er ikke så stort der, men i Asia opererer velorganiserte medisinkriminelle lettere, opplyser lederen i Norges Farmaceutiske Forening.