Biskopsønn skylder 60 millioner

Bjarte Baasland, sønnen til Stavanger-biskop Ernst Basland, forteller at han har opparbeidet seg en gjeld på til sammen 60 millioner kroner. Torsdag vil biskopen og hans kone erklære seg insolvente i skifteretten.

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Næringsliv

I et intervju med Dagbladet torsdag sier Bjarte Baasland at han skyldte tre millioner kroner da han i 2005 rømte til Tyskland og senere Tsjekkia.Pengene skyldte han til kemneren, Statens lånekasse, banker, kredittkortselskaper og privatpersoner.I løpet av de tre siste årene har gjelden vokst til 60 millioner kroner.- Jeg ønsker å komme med en oppfordring. Den er at konkursen legges på meg og ikke mine foreldre. Alle lån som er gitt, ble lånt til meg. Min mor tok opp lånene, men det var helt klart for alle at det var jeg som skulle ha pengene. Det var også klart for alle at det var jeg som skulle betale lånene tilbake, sier Baasland.Møter i skifterettenHan skjuler seg for tiden i den tsjekkiske hovedstaden Praha.Bjarte Baasland forteller at det økonomiske uføret er større enn det moren og faren må svare for overfor familien Finsnes, familien som har begjært bispeparet konkurs.Ernst Baaslands advokat Marianne Higson Haukali opplyste onsdag at ekteparet har gitt opp å komme til enighet om en gjeldsordning, og vil erklære seg som betalingsudyktige i skifteretten torsdag.Stavanger-biskopen skal ha garantert for lån på til sammen 16 millioner kroner.Mistet oversiktenBjarte Baasland forteller at han har mistet oversikten over hvor mange lån han har.- Noen ganger fikk jeg en samlet sum fra et par tre långivere. Jeg har ikke gått gjennom det selv heller. Jeg har jo mistet kontrollen på det meste, erkjenner Baasland.Biskopsønnen forteller at gjeldsmarerittet har sine røtter fra tiden etter studieslutt.- I over fem år gikk jeg uten fast jobb. Jeg hadde noen prosjekter, og noen gikk bra. Andre gikk ikke så bra. Det ble fort milliongjeld og den kom jeg meg aldri ut av. Det ble bare verre og verre, sier Baasland.Til Dagbladet forteller han at gjelda nå er på om lag 60 millioner kroner. Hvordan den har økt så kraftig i løpet av tre år vil han ikke gå nærmere inn på. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv