Store områder ble satt under vann da uværet rammet det nordlige Haiti mandag og tirsdag. Etter at det gjørmete flomvannet har begynt å trekke seg tilbake, er det funnet nesten 500 døde i Gonaives, sier politisjefen i byen som ble spesielt hardt rammet av uværet.Dermed er det samlede tallet på omkomne i landet som følge av stormens herjinger minst 529, melder nyhetsbyrået Reuters.- Været er rolig nå, og vi finner flere lik. Vi har funnet 495 så langt, og det er 13 personer som er savnet. Tallet på døde kan være enda høyere, sier politisjef Ernst Dorfeuille i Gonaives.- Lukten av døde mennesker er svært ubehagelig i Gonaives, fremholder han og forteller at flomvannet sto 5 meter noen steder i byen.
AkuttØdelegger fremskritt
Hjelpeorganisasjoner beskriver behovet for hjelp i Gonaives og områdene rundt som akutt, og mat, rent vann og andre forsyninger begynte fredag endelig å nå fram til desperate innbyggere.Ødeleggelsene etter stormen er store, og jordskred og ødelagte veier har gjort arbeidet med å få hjelpen ut svært vanskelig.- Dette er en stor utfordring fordi infrastrukturen ikke er bra i utgangspunktet, sier FNs nødhjelpskoordinator John Holmes.På tre uker er Haiti blitt rammet av tre stormer. Uværene har ødelagt mye av fremskrittet i kampen mot den akutte matkrisen i landet, sier John Holmes.- Timingen kunne knapt vært verre. En av virkningene rekken av uvær har hatt, er at mye av innsatsen som ble lagt ned i å gjenopprette landbruksproduksjonen i Haiti, ble vasket bort.Holmes sier ifølge AP at uværene Fay, Gustav og Hanna har ført til at så mange som 600.000 mennesker i Haiti nå trenger hjelp.Uværene har ødelagt for arbeidet med å effektivisere landbruket i Haiti og få å gjøre det utfattige landet mindre avhengig av matimport. (©NTB)