Ikke på 60 år har det vært så lite nedbør i august i deler av Nordland og Troms. Men variasjonene har vært store, og enkelte områder i nord har også fått merke skikkelige regnskyll, opplyser Meteorologisk institutt.Deler av Troms, Nordland og Trøndelag har bare fått 25 til 40 prosent av hva de normalt får av nedbør i august, og ved flere målestasjoner er det satt rekorder.
NedbørsrekorderVått, men varmt
På Sør- og Østlandet var det vått, vått, vått. I deler av disse landsdelene kom det dobbelt så mye regn som normalt, og også her ble det satt flere augustrekorder.Selv om det regnet mer enn vanlig mange steder, var måneden preget av typisk sommervær, ifølge klimaforsker Ketil Isaksen.- Bygene faller litt vilkårlig, men der de slipper fra seg nedbøren har det falt relativt mye. De lokale variasjonene har vært store, og det er et spørsmål om de lokale bygene treffer akkurat der hvor vi har en stasjon. Tilfeldighetene er mindre om vinteren, da faller nedbøren i forbindelse med lavtrykkspassasjer, hvilket gir jevn nedbør over store områder, sier han.Landvik i Aust-Agder topper nedbørsstatistikken for august, med 242,7 mm, noe som er over dobbelt så mye regn som normalt. Lofot-kommunen Røst ligger i andre enden av skalaen med magre 15,9 mm. Hedrum i Vestfold fikk det største regnskyllet i løpet av et døgn, med 94 mm den 14. august.Selv om det regnet mye i Sør-Norge, var det forholdsvis varmt. Månedstemperaturen i store deler av landsdelen lå over normalen. Også Nordland var varmere enn vanlig.Det største avviket kom langs kysten fra Rogaland til Møre, her temperaturen lå opp mot 2,5 grader over normalen.I Finnmark ble det en kjølig august i år, med generelt 1-2 grader lavere enn normalt.Færder fyr i Vestfold hadde den høyeste gjennomsnittstemperaturen, med 17,2 grader. Kjøligst var det i fjellet i Sør-Norge og langs Finnmarkskysten. Sognefjellhytta var månedens kaldeste, med 6,6 grader. Det er likevel 1,2 over normalen.Den varmeste augustdagen ble målt på Stord lufthavn, med 30,7 grader 1. august. Dagali lufthavn og Sihcajavri registrerte månedens laveste minimumstemperatur, begge med minus 2,5 grader henholdsvis 29. og 31. august. (©NTB)