Forventer et stramt budsjett

Venstre krever at regjeringen tirsdag legger fram et stramt budsjett som vil få renten ned, snarere enn innfri all verdens kostbare løfter i Soria Moria.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen - Foto: Scanpix
Næringsliv

- Dette er den store testen på at regjeringen setter landet foran Soria Moria-erklæringen. Budsjettet må være innrettet slik at rentetoppen nå er nådd. Forholdene må legges til rette for at renten går nedover. Dette må være regjeringens overordnede hensyn, sier partileder Lars Sponheim til NTB.Han forventer at regjeringen ikke lar seg friste til å øse ut milliarder av kroner til ymse løfter, men lager «et budsjett som landet trenger».- Det nytter ikke å argumentere med økt pengebruk for å komme en eventuell økning i arbeidsledigheten i forkjøpet. Sånn blir det ikke et stramt budsjett av. Sentralbanksjef Svein Gjedrem må få det klokkeklare budskap at finanspolitikken kjøres så stramt at han snart kan sette ned renten, sier Sponheim.Blant saksområder som Venstre vil tilgodese, har forskning første prioritet.Null forventningerFremskrittspartiet har ingen illusjoner eller forventninger til at regjeringen vil legge fram et budsjett som styrker de områdene partiet synes er viktige.- Frp har ingen tiltro til at regjeringen vil gjøre noe med fattigdommen, infrastrukturen eller voksende helsekøer. Alle disse tre hovedområdene trenger et betydelig pengeløft, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein til NTB.Frp deler ikke den øvrige opposisjonens krav til regjeringen om et stramt budsjett. Leirstein mener det er rom for en økning på flere milliarder.Leirstein har merket seg at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) har gått langt i retning av å love betydelig mer til infrastruktur, men frykter likevel at regjeringen samlet vil skyve alt over til Nasjonal Transportplan som legges fram senere i høst.- Dette er som navnet sier, bare en plan. Ingenting forpliktende, sier Leirstein.Frp mener regjeringen kan avhjelpe gjeldsproblemene til vanlige folk ved å senke skatter og avgifter, nå som lånerentene i bankene øker og Norges Bank holder en høy styringsrente.

Nyheter
Næringsliv