Tysk industri sliter tungt, arbeidsledigheten øker og landet som er kåret til verdensmester i eksport, selger ikke lenger like mye til utlandet.Tysklands økonomi kommer til å skrumpe med vel 1 prosent i valgåret 2009, før pilene kanskje begynner å peke svakt oppover igjen ved neste årsskifte. I 2010 år får landet en vekst på noe over 1 prosent, spår det økonomiske forskningsinstituttet DIW i Berlin.DIW-sjefen Klaus Zimmermann frykter at de politiske partiene skal overby hverandre foran forbundsdagsvalget 27. september.- Kappløpet om å gi størst nok redningspakker kan utløse den dyreste valgkampen landet noen gang har opplevd, sier han.
Harde tider
Men storkoalisjonen i Berlin kan neppe sitte stille og se på at tidene blir stadig hardere for tyskere flest. Regjeringspartnerne, det sosialdemokratiske partiet SPD og de konservative søsterpartiene CDU/CSU, har ulike synspunkter på hvilke tiltak som bør prioriteres.De er likevel enige om at det må handles raskt og effektivt for å møte utfordringen fra den globale økonomiske krisen. Siden tredje kvartal i fjor har Tyskland vært i resesjon, med fall i brutto nasjonalproduktet som viser samlet verdi av de produsere varer og tjenester.