Den tyske elektrisitetskjempen RWE vil overta Nederlands ledende energiselskap Essent. Oppkjøpet beregnes å ville koste 8,3 milliarder euro eller 77,8 milliarder kroner.De to partene ble mandag enige om betingelsene for en overtakelse. RWE kjøper hele Essent, med unntak for distribusjonsnett og håndtering av avfallsprodukter, opplyste talsmenn for RWE ved selskapets hovedkvarter i den tyske industribyen Essen.I likhet med den tyske rivalen E. ON, er RWE blitt så stort at selskapet ikke lenger kan vente politisk samtykke til flere oppkjøp i Tyskland. RWE-ledelsen har derfor kastet sine øyne på mulige kjøpsobjekter i utlandet.Med overtakelsen av Essent skaffer RWE seg 5,3 millioner nye gass- og strømkunder, for det meste i Nederland. Men 250.000 av disse kundene holder til i Belgia, og Essent har dessuten hatt en million kunder i de vestlige delene av Tyskland.Det fusjonerte selskapet vil ifølge Essent bli den fjerde største energileverandøren i Europa. Fusjonen møter skepsis blant mange tyske forbrukere, som mener energiselskapene begynner å bli for store og konkurransen i energimarkedet for liten. (©NTB)