Sensitiv informasjon flyter fritt

Kriminelle går gjennom søpla til bedrifter, såkalt "dumpster diving", for å sikre seg sensitiv informasjon.

Foto: Scanpix

Virksomheter besitter informasjon som er sensitiv for både de ansatte og forretningsdriften. Mange tenker ikke på at for eksempel personopplysninger, anbud, prislister og organisasjonskart kan være opplysninger som helst ikke bør falle i hendene på uvedkommende.- Noe av det aller viktigste man gjør er å kartlegge hvilken informasjon man har som er sensitiv, som regel om lag 25 prosent av det en bedrift sitter på, sier Rolf Andersen, daglig leder i Veolia Sikkerhetsservice. Han jobber daglig med å hjelpe private og offentlige virksomheter med å kvitte seg med sensitiv informasjon på papir og i utdatert maskinvare.Mørketallsundersøkelsen 2008, som blant annet kartlegger bedrifters datasikkerhet, viser at mange norske bedrifter har et slapt forhold til egen informasjonssikkerhet. Til tross for at 80 prosent medgir at de kjenner til loven om personopplysninger, er det bare halvparten som oppgir at de oppfyller kravene.- Vi ser stadig flere eksempler på at også virksomheter blir utsatt for identitetstyveri. Dette skjer blant annet gjennom "dumpster diving", der kriminelle går gjennom søpla til bedrifter. Ting som faktureringskoder, hvem som har signaturrett og organisasjonsnummer er lett å få tilgang til hvis man ikke passer på hva man kaster, sier Tore Larsen Orderløkken, leder av Norsk senter for informasjonssikring.