Obama urolig for finanssystemet

USAs president Barack Obama tror fortsatt det er en risiko for at finanssystemet kan bryte sammen.

Barack Obama - Foto: Scanpix
Næringsliv

I et TV-intervju søndag ble presidenten spurt om det er fare for sammenbrudd hvis et av de gjenværende store finansselskapene i USA går over ende.Obama bekreftet at risikoen er til stede, og sa at USA kan få store problemer hvis ikke regjeringen setter i verk tiltak.Han la imidlertid til at han er optimistisk med tanke på å unngå total kollaps i finanssystemet.- Vi lærte noen lekser under den store depresjonen, sa Obama, med henvisning til den dype økonomiske nedgangen på 1930-tallet.Glimt av håp Han mener å kunne se «glimt av håp» og tror det er mulighet for at nedgangen i de amerikanske boligprisene nærmer seg slutten. Globaliseringen har knyttet ulike deler av verden tettere sammen, noe som har medvirket til at den økonomiske krisen har spredd seg svært raskt. Men når utviklingen først snur, kan den tett sammenvevde verdensøkonomien vise seg å bli en fordel, tror Obama.- Bedringen kan skje raskere enn tidligere, sa presidenten i programmet «60 Minutes» på TV-kanalen CBS.Finansminister Timothy Geithner skal mandag legge fram nye tiltak for å lokke private investorer til å sette penger i spesielle fond som skal hjelpe banker med å bli kvitt såkalte råtne lån. Planen er å bruke rundt 100 milliarder dollar av statens midler på dette initiativet, som regjeringen håper vil gjøre bankene mer villige til å låne ut penger.Straffeskatt Samtidig som myndighetene bruker enorme summer på å redde store amerikanske finansselskaper, har ledere i det kriserammede forsikringsselskapet AIG mottatt bonuser på til sammen 165 millioner dollar.Skandalen har utløst raseri både blant politikere og vanlige amerikanere, og Representantenes hus stemte nylig for å øke skattesatsen på denne typen bonuser til 90 prosent.Obama advarer imidlertid mot at en slik skatt kan være i strid med grunnloven. Han understreker at han ikke vil la politiske beslutninger bli styrt av sinne, men lover å treffe tiltak som vil få finansselskapene på Wall Street til å forstå at de må legge om måten de driver forretninger på. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv